Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Európu trápi kokaín, Česko stále vedie v konope, extázi a pervitíne

(Zdroj: SITA)

PRAHA – Zatiaľ čo Európu trápi neochabujúca obľuba kokaínu a návrat herorínu na drogovú scénu, Česko vedie skôr vo fajčení marihuany a užívaní tanečnej drogy extázy. Pokiaľ ide o injekčné užívanie drog a problémové závislosti, zostáva českým fenoménom metamfetamín alebo pervitín. Vyplývá to z aktuálnej výročnej správy agentúry EÚ pre drogy, ktorú dnes zverejnili v Bruseli aj Prahe.

Kokaín patrí s pervitínom do spoločnej skupiny stimulačných drog, ktoré po konope predstavujú druhý najčastejšie užívaný typ drogy v Európe. Pervitín je vďaka svojej relatívne lacnej výrobe z liekov typu paralen pre Čechov stále dostupnejší než drahší kokaín. Situácia sa však mení a s kokaínom sa obchoduje stále viac aj v Česku. Napríklad koncom októbra zadržali colníci pri Prahe cudzinca, ktorý zrejme organizoval dovoz asi 700 gramov kokaínu v hodnote okolo 1,2 milióna korún do Česka.

Česká republika patrí podľa európskej správy ku krajinám s najvyšším výskytom užívania konopných látok v populácii. Marihuanu niekedy v živote fajčilo 44 percent mladých Čechov do 24 rokov, podobne sú na tom Dáni a Francúzi. Európsky priemer pritom dosahuje 30,7 percenta. Prvé miesto zaujímajú Česi aj v užívaní extázy.

Skúsenosť s touto drogou má 14,6 percenta Čechov do 34 rokov, európský priemer je 5,6 percenta. Ide pritom o celoživotnú, teda aj jednorazovú skúsenosť a často o rekreačné občasné užívanie týchto látok. Odborníci to už skôr vysvetľovali ako výsledok celkovo vyššej tolerancie Čechov k návykovým látkam. České deti totiž dlhodobo vedú aj v pití alkoholu a fajčení cigariet.

Podľa predošlých vyjadrení expertov je na tom Česko, pokiaľ ide o užívanie problémových drog spojeného so silnou závislosťou a kriminalitou, dobre a situácia je stabilná. Vnútrožilovo a dlhodobo pervitín v Česku užíva asi 20.000 ľudí, heroín približne 10.000. Európska správa varovala, že spotreba heroínu by sa mohla v budúcich rokoch ešte zvýšiť.

Vrásky na čele európskej agentúre pridala predovšetkým minuloročná rekordná úroda ópia v Afganistane. Európska správa zahŕňa staršie výročné správy jednotlivých štátov. Skôr než nové informácie tak ponúka dlhodobé porovnania a trendy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu