Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Pri somálskych brehoch uniesli tureckú loď s 20 ľuďmi!

NAIROBI - Ozbrojení piráti v stredu uniesli v blízkosti somálskeho pobrežia tureckú obchodnú loď s 20 ľuďmi na palube. Loď MV Yasa Neslihan, ktorá sa plavila pod vlajkou Marshallových ostrovov, ale patrí istanbulskej spoločnosti Yasa, prevážala 77 tisíc ton železnej rudy z Kanady do Číny a uniesli ju v Adenskom zálive, uviedol Adrew Mwangure z kenskej pobočky Programu námornej pomoci.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí požiadalo o pomoc NATO v oblasti, kde majú svoju vojenskú loď aj Turci. Právny poradca firmy Yasa Fegmi Ulgener v rozhovore pre tureckú televíziu povedal, že spoločnosť dostala správu potvrdzujúcu únos, ale piráti zatiaľ neprezradili svoje požiadavky.

Zadržanie tureckej lode ešte predtým potvrdil aj šéf Medzinárodného námorného úradu (IMB) Noel Choong, ktorý zároveň vyjadril aj obavy z toho, že akciám pirátov nezabránili ani zvýšené kontroly NATO. "Útoky pokračujú aj napriek medzinárodným hliadkam. Pretrvávajúce únosy a útoky nás znepokojujú," povedal Choong.

V utorok boli piráti vo svojich útokoch päťkrát neúspešní. "Je to výsledok aktívnych opatrení, ktoré prijala posádka obchodných lodí," uvádza sa v stanovisku centrály námorných síl v Bahrajne. V stanovisku sa konštatuje, že lode podnikli únikové manévre a pirátov zastrašili prúdmi vody. Útočníci počas dvoch útokov aj strieľali.

"Tieto opatrenia obchodných lodí sú presne to, čo odporúčame," uviedol veliteľ týchto síl viceadmirál Bill Gortney. Piráti operujúci pred somálskym pobrežím sú veľmi dobre organizovaní. IMB uviedol, že 63 zo 199 incidentov zaznamenaných na svete za prvých deväť mesiacov tohto roku sa odohralo vo vodách pri Somálsku a Adenskom zálive. Piráti majú vysokorýchlostné člny a sú dobre vyzbrojení. Niekedy lode a ich posádky zadržiavajú aj týždne, pokiaľ ich vlády alebo vlastníci nevykúpia vysokými sumami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu