Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Posudok Fritzla: Zrodený k znásilňovaniu!

Josef Fritzl
Josef Fritzl (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Josef Fritzl z rakúskeho Amstettenu, ktorého na jar odhalili ako páchateľa najťažšieho prípadu incestu v dejinách krajiny, sa podľa psychologického posudku považuje za "zrodeného k znásilňovaniu". Posudok na 130 stranách, z ktorého dnes citoval rakúsky bulvárny denník Kronen Zeitung, celkovo hodnotí Fritzla ako chorého, ale trestne zodpovedného.

„Zistil som, že mám zlú žilu,“ povedal o sebe 73-ročný muž, ktorý sa má ešte v decembri alebo začiatkom budúceho roku postaviť pred súd. Je obvinený a v podstate sa aj priznal, že v suteréne svojho domu 24 rokov väznil dcéru Elisabeth, ktorá má dnes 42 rokov, sústavne ju zneužíval a splodil s ňou sedem detí.

Najdôležitejší záver posudku psychologičky Adelheid Kastnerovej, vypracovaného pre potreby súdu, je práve ten, že Fritzl je za svoje činy právne zodpovedný, a preto stíhateľný. "Je trestne zodpovedný a musí byť izolovaný v príslušnom zariadení, pretože možnosť recidívy v jeho prípade je vysoká," cituje z posudku denník.

Kastnerová, ktorá je šéfkou súdnej psychiatrie v Linzi, dochádza k záveru, že Fritzl našiel vo väznení vlastnej dcéry Elisabeth „ideálne riešenie“ pre svoju perverznosť. Spôsob, akým po jej uväznení v suteréne žil, odrážal stav jeho duše: hore „počestný“ dom a „počestný“ život, zatiaľ čo dolu v pivnici sa mohla vyžívať jeho „temná strana“. Chcel postupovať dobre, ale keď v ňom prevážilo zlo, potreboval ho zo seba dostať.

Svoju uväznenú dcéru považoval Fritzl za osobný majetok. Je presvedčený, že dcéra na zvyšok života patrí iba jemu. „Ani po oslobodení by nemohla byť pre žiadneho iného muža atraktívnejšia,“ cituje denník z posudku.

Podľa denníku Österreich, ktorý rovnako citoval zo správy, spôsobil Fritzlovu „emocionálnu invaliditu“ jeho mimoriadne chladný vzťah k matke v detstve a dospievaní. V dôsledku ďalšieho vývoja tak došlo k narušeniu sexuálnych preferencií. "Fritzlova psychológia sa podobá na vulkán," cituje denník z posudku Kastnerovej. Obete incestu sa teraz dlhodobo zotavujú v psychiatrickej liečebni neďaleko Amstettenu. Začiatkom júna sa k nim pripojila aj devätnásťročná Kertstin, ktorú po dvoch mesiacoch prebudili z umelého spánku.

Práve vážne ochorenie Kerstin, ktorú 19. apríla priviezli do nemocnice, viedlo k odhaleniu celého prípadu. Jedno z detí splodených v pivnici krátko po pôrode zomrelo a Fritzl jeho telíčko spálil v kotle. Tri zo šiestich detí vyrastali relatívne normálne v byte nad suterénom, kam ich Fritzl priniesol ako údajne „nájdené pred dverami“ a formálne ich vzal do pestúnskej starostlivosti.

Ďalšie tri ale nikdy nevideli denné svetlo a strávili celé roky uväznené s matkou v podzemí. Súdne orgány už oznámili, že celý proces sa v záujme ochrany detí bude konať s vylúčením verejnosti. Verejné by malo byť len vynesenie rozsudku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu