Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Vláda zatvorí 167 nelegálnych rómskych osád

RÍM - V rámci boja proti nelegálnej imigrácii Taliansko v priebehu nasledujúceho roka zatvorí 167 rómskych osád. Na stredajšej tlačovej konferencii to oznámil tamojší minister vnútra Roberto Maroni, člen populistickej a xenofóbnej strany Liga Severu.

Z nelegálnych táborov v Ríme, Neapoli a Miláne podľa neho vysťahujú celkom 12 346 osôb vrátane 5436 detí, ktoré ubytujú v špeciálne vybavených dedinách.

"Nelegálne obývané nehnuteľnosti budú vypratané a miestne úrady zriadia nové parcely, kde môžu byť vybudované špeciálne vybavené dediny so všetkými nevyhnutnými sanitárnymi potrebami - tečúcou vodou, elektrinou a zberom odpadu," povedal Maroni. Minister pritom zdôraznil, že v dedinách "budú vítaní tí ľudia, ktorí majú právo na pobyt" v Taliansku, zatiaľ čo ostatní môžu očakávať vyhostenie. "Nelegálne tábory budú uzavreté a nedovolíme založenie žiadnych ďalších nelegálnych osád," varoval. Podľa Maroniho je jedným z cieľov vlády umožniť rómskym deťom lepšie vzdelávanie, keďže v súčasnosti ich chodí do školy iba veľmi málo. Presné počty však neuviedol.

Pravicová koalícia premiéra Silvia Berlusconiho zvíťazila v aprílových voľbách na základe kampane, v ktorej rezonovali témy zločinu a nelegálnej imigrácie. Taliansko sa odvtedy stalo terčom kritiky vďaka tvrdému prístupu k tamojšej rómskej komunite. Vláda nedávno oznámila, že v októbri začne Rómom odoberať odtlačky prstov po tom, ako Európska komisia dospela k záveru, že táto politika nie je diskriminačná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu