Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Paroubek sa ospravedlnil voličom

Jiří Paroubek Zobraziť galériu (8)
Jiří Paroubek

PRAHA - Šéf českej opozičnej Českej strany sociálno demokratickej (ČSSD) a expremiér Jiří Paroubek sa v stredu ospravedlnil voličom strán vládnej koalície, ktorých v prejave pred komunálnymi voľbami označil za ''politicky stupídnych''.

"Je to výrok nehodný víťaza volieb," povedal v stredu Paroubek na rokovaní parlamentu, na ktorom chce ČSSD odvolať vládu českého premiéra Mirka Topolánka.

Odvolávanie sa ešte neuskutočnilo, keďže - ako píše internetový server iDNES.cz - opozícia zistila, že nemá dostatok hlasov a rozhodla sa radšej najprv pokračovať v rokovaní o štátnom rozpočte. Poslanecká snemovňa nakoniec posunula návrh budúcoročného rozpočtu do druhého čítania.

Schôdza teraz pokračuje diskusiou pred hlasovaním o dôvere vláde. "Nechceme krv, ale nepripustíme, aby Mirek Topolánek ďalej experimentoval s občanmi," hneval sa v priamom televíznom prenose z parlamentu Paroubek.

Opozícia potrebuje na vyslovenie nedôvery vláde najmenej 101 z celkového počtu 200 poslancov. Radosť sociálnym demokratom už ráno narušili dvaja "odpadlíci" z ČSSD Evžen Snítilý a Michal Pohanka, ktorí - napriek indíciám, že by mohli zahlasovať za pád vlády - sa na rokovanie nedostavili. Olga Zubová a Věra Jakubková, ktoré boli zvolené za Stranu zelených, no teraz sympatizujú skôr s ČSSD, na rokovaní prítomné sú, no obe vyhlásili, že za pád vlády hlasovať nebudú. Situáciu však ešte môžu skomplikovať "odpadlíci" z Topolánkovej ODS, ktorí sa ešte nevyjadrili, ako budú hlasovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu