Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Žena páchla ako ryba, považovali ju za hypochondričku!

PERTH/LONDÝN - Neobvyklú genetickú poruchu našli lekári u Austrálčanky, ktorá okolo seba po celé roky šírila nepríjemný zápach zhnitej ryby. Po 30-tich rokoch, kedy bola pokladaná za hypochondra, lekári dospeli k záveru, že trpí trimetylauminurií. Ide o dedičnú poruchu metabolizmu, kedy telo produkuje príliš veľa trimetylamínu, látky, ktorá sa vyskytuje u rýb.

Napísal o tom britský denník The Daily Telegraph.

Žena (41) po desaťročia trpela urážkami a nízkym sebevedomím kvôli svojmu prenikavému zápachu. Lekári ale jej sťažnosti odmietali brať vážne a pokladali ju za neurotičku. Jej pot, dych a moč ale neobvykle zapáchali kvôli genetickej poruche.

Profesor John Burnett, šéf farmakologického oddelenia Západoaustrálskej univerzity, uviedol, že prípad je varovaním pre lekárov, aby neodmietali ťažkosti, ktoré vyzerajú ako malé, ale majú veľký dopad na psychiku pacientov.

"Po skúsenostiach s posmechom, úzkosťami, hanblivosťou, napätím a nízkym sebavedomím zo školských rokov sa žena po prvýkrát obrátila na lekárov v 17 rokoch, potom o dva roky neskôr. Počas 20 rokov navštívila ďalších 4 lekárov," napísal Burnett v austrálskom odbornom lekárskom časopise. "Teraz, keď bol jej stav pomenovaný, našla na internete nadáciu na podporu podobne postihnutých," dodal.

Trimetylauminuria, ktorej sa tak isto hovorí syndróm rybieho zápachu, je vrodená porucha metabolizmu, kvôli ktorej telo produkuje príliš mnoho trimetylamínu. Určité jedlá, lieky a hormonálne prípravky môžu poruchu zhoršovať. Nepríjemný zápach možno výrazne opvlyvniť špeciálnou diétou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu