Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pískanie počas Marseillaisy rozhnevalo Sarkozyho

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho a ďalších predstaviteľov krajiny rozhnevalo pískanie na štadióne počas utorkového priateľského futbalového stretnutia Francúzsko - Tunisko.

Zápas, ktorý vyhralo Francúzsko, sa odohral na parížskom štadióne Stade de France a pískanie počas Marseillaisy Sarkozyho tak rozhnevalo, že nariadil vyšetrenie incidentu. Elyzejský palác oznámil, že Sarkozy si po "škandalóznom incidente" povolal prezidenta Francúzskej futbalovej federácie. Na stretnutí budú aj ministerka športu Roselyne Bachelotová a štátny tajomník ministerstva Bernard Laporte, ktorých "pískanie počas symbolu Francúzskej republiky šokovalo". Francúzsky premiér François Fillon povedal, že "pískanie bolo urážlivé a v prípade opakovania bude potrebné zápasy odvolať".

Na Stade de France bolo 60 000 divákov, mnohí boli z Tuniska. Priateľské zápasy proti tímom zo severnej Afriky sú terčom veľkého záujmu najmä medzi imigrantskou komunitou žijúcou v Paríži a v jeho okolí. Diváci pískali aj pri predstavovaní hráčov a ich protest sa vystupňoval pri nástupe Bena Arfu, ktorý sa narodil tuniským rodičom vo Francúzsku, no na zápas nastúpil vo farbách "Les Bleus" a nie za krajinu svojho pôvodu.

Podobné prípady pískania počas francúzskej hymny pred výkopom sa stali pred priateľskými zápasmi Francúzsko - Alžírsko v roku 2001 a Francúzsko - Maroko v novembri 2007.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu