Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tajná služba priznala odpočúvanie novinárov

SOFIA - Bulharská tajná služba Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (DANS) priznala, že počas pátrania po úniku tajných informácií "neoprávnene" odpočúvala aj novinárov.

"Zbierali sa aj informácie o ľuďoch, spoločnostiach a médiách, o ktorých sa naozaj nedá povedať, že by mali niečo spoločné s cieľom vyšetrovania," uviedla hovorkyňa DANS Zoja Dimitrovová.

Cieľom operácie nazvanej Galeria bolo podľa nej vyšetriť zdroj zvnútra agentúry, ktorý zverejnil tajné informácie na internetovej stránke Opasnite.net.

Bulharské orgány tvrdia, že za stránkou Opasnite stoja novinári z FrogNews.bg. DANS sa dostala pod paľbu kritiky po tom, ako niekto napadol editora tohto spravodajského portálu Ognjana Stefanova.

Poslanci, ktorí boli s ním v kontakte, uviedli, že DANS mal prepisy ich telefonických hovorov a súčasťou vyšetrovania boli aj osobné informácie o novinároch. Dimitrovová v piatok odmietla, že by tajná služba hromadne odpočúvala novinárov, pripustila však, že dvoch editorov a dvoch reportérov sledovali.

Prokuratúra vyšetrovala "špeciálne metódy na získavanie informácií", medzi ktoré patrí aj odpočúvanie telefónov, a zistila, že sa pri nich často porušujú pravidlá. Prokurátor Tredafil Traikov pre štátny rozhlas uviedol, že menej ako 12 percent takto získaných informácií sa neskôr využije ako dôkaz.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu