Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Krátko po krste Paroubkovej knihy došlo k vražde!

(Zdroj: ČTK)

PRAHA - V pražskej reštaurácii Monarch v noci nadnes zastrelili 40-ročného syna organizátora Matejskej púte a známeho expremiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) Václava Kočku.

Podozrivým je podľa polície 55-ročný hotelier Bohumír Ďuričko. Obaja muži sa niekoľko hodín predtým v tejto reštaurácii zúčastnili autogramiády a krstu knihy predsedu ČSSD Jiřího Paroubka.

Streľbe podľa pražského policajného hovorcu Ladislava Bernáška predchádzala hádka oboch mužov. Hlásenie o incidente údajne polícia dostala niekoľko minút po 23:00 hod. Podozrivý zatiaľ obvinený nebol, povedal Bernášek.

V súčasnosti ho policajti vypočúvajú.

"Napriek všetkému, čo som o priateľoch Jiřího Paroubka kedy povedal, by som chcel rodine Kočkových vyjadriť sústrasť," uviedol dnes premiér Mirek Topolánek. Táto ľudsky nešťastná udalosť nemá nič spoločného s politikou a programom sociálnej demokracie, vyhlásil dnes Paroubek. "Pán Ďuričko nebol mojím priateľom a od roku 2005 sme sa s výnimkou niekoľkých viac-menej náhodných spoločenských udalostí nestretávali. Taktiež som s ním nikdy nestrávil dovolenku," dodal.

Ďuričko nedávno Paroubka pozval na týždennú dovolenku na svoju jachtu do Chorvátska. Šéf ČSSD dnes povedal, že to odmietol po tom, čo vyšla najavo jeho spolupráca s komunistickou ŠtB.

Paroubek tiež uviedol, že cíti s rodinou mŕtveho, a dodal, že zastrelený i jeho otec boli dlhoročnými členmi sociálnej demokracie. Zdôraznil však, že sa incident stal vo verejne prístupnej reštaurácii niekoľko hodín po autogramiáde. K dopadu incidentu na kampaň pred voľbami do krajských zastupiteľstiev a Senátu sa odmietol vyjadriť. "Všetko, čo som chcel povedať, som povedal," odpovedal na početné otázky novinárov.

Za nešťastie a osobnú tragédiu, ktorá nesúvisí s politikou, označil smrť Václava Kočku mladšieho predseda Poslaneckej snemovne Lubomír Zaorálek (ČSSD). "Nemám k tomu žiadny politický komentár," povedal.

Mená otca zavraždeného Václava Kočku a údajného strelca Bohumíra Ďurička sa v médiách objavili pred dvoma rokmi v súvislosti s takzvanou Kubicovou správou, v ktorej Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu informoval o údajnom prerastaní mafie do politiky. Podľa údajov z Kubicovej správy bol Václav Kočka starší podozrivý z vraždy kontroverzného podnikateľa Františka Mrázka. Podľa niektorých informácií pôsobil Kočka ako poradca vtedajšieho premiéra Jiřího Paroubka. To Paroubek poprel, Kočku vtedy zároveň označil za poctivého človeka.

Šéf ODS Mirek Topolánek mal vtedy na Kočku odlišný názor. "V Prahe nie je potrebné vysvetľovať, čo znamená meno Kočka, jeho synovia a jeho synovec a previazanie s ruskou mafiou," vysvetlil terajší premiér nedávno na Frekvenci 1.

Ďuričkovi patrí spoločnosť Hotel Axa, ktorá prevádzkuje rovnomenný pražský hotel. Skôr sa angažoval aj na futbalovej scéne, keď v 90. rokoch vstúpil do Dukly Praha. V rocku 1997 ju presťahoval do Příbrami a o dva roky neskôr predal kontroverznému podnikateľovi Jaroslavu Starkovi.

O Ďuričkovi, ktorý bol údajne spolupracovníkom ŠtB, sa v Kubicovej správe písalo ako o známom Paroubka. Ten po zverejnení Kubicovej správy označil za neuveriteľnú nehoráznosť a "hnusnú lož" tú pasáž dokumentu, podľa ktorej jeho známy Ďuričko "mal mať behom dovolenky styk so svojou neplnoletou dcérou, ktorú má mať k dispozícii aj Paroubek".

S Kočkovými sa podľa svojich slov poznal napríklad aj jeden z vodcov takzvaného Berdychovho gangu. "Kočku som poznal toho mladšieho, ale nemôžem na Kočkových povedať nič zlého. Keď sa človek dlhšie pohybuje v podsvetí, spozná rôznych ľudí," uviedol nedávno pre denník Mladá fronta Dnes David Berdych.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu