Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Lekárska komora nedokáže garantovať kvalitu starostlivosti

PRAHA - České nemocnice hlásia akútny nedostatok lekárov a sestier. Znamená to, že je vážne ohrozená kvalita zdravotnej starostlivosti v Česku.

Česká lekárska komora (ČLK) vyhlásila, že nedokáže garantovať starostlivosť na požadovanej úrovni. Na konci júna hlásili nemocničné zariadenia 628 voľných lekárskych miest.

Príčina je podľa predsedu komory Milana Kubeka jednoduchá - nedostatok financií. Kubek síce potvrdil, že počet lekárov stúpa, ale zvyšuje sa počet dôchodcov a lekárok na materskej dovolenke.

ČLK tvrdí, že problém sa bude naďalej zhoršovať, keďže slúžiaci lekári starnú. Dve tretiny z nich sú starší ako 50 rokov, pätina prekročila 60-ku. Z celkového počtu lekárov je iba 7 percent mladších ako štyridsať rokov.

Hrozbou je odchod lekárov do zahraničia. Od roku 2002 vydala komora takmer 2000 potvrdení o bezúhonnosti, čo je dokument potrebný pre prácu v zahraničí. A tento výpadok nedokáže vyplniť ani prílev lekárov zo zahraničia smerom do Česka. Ich počet totiž od roku 2005 výrazne klesá.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu