Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Riceová potvrdila dohodu o jadrovej spolupráci medzi USA a Indiou

Condoleezza Riceová Zobraziť galériu (6)
Condoleezza Riceová

NAÍ DILLÍ - Americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová potvrdila dnes v Naí Dillí novú jadrovú dohodu medzi USA a Indiou.

"Zmluva je hotová, už nemáme viac otvorených otázok," povedala po stretnutí so svojím indickým rezortným partnerom Pranábom Mukherdžím.

Pre "administratívne prekážky" však zatiaľ k podpisu zmluvy nedošlo. Stane sa tak čoskoro, ubezpečila Riceová. Dohoda o civilnej jadrovej spolupráci umožní americkým spoločnostiam predávať do Indie jadrové palivo, technológie a reaktory. Indická strana zase poskytne bezpečnostné záruky a vydá povolenia pre inšpektorov OSN na prehliadky indických civilných jadrových prevádzok. Povolenia sa nebudú týkať vojenských nukleárnych zariadení.

Vláda Georgea W. Busha je presvedčená, že zmluva zabezpečí Spojeným štátom strategické partnerstvo s najľudnatejšou demokratickou krajinou na svete, pomôže Indii uspokojiť jej narastajúcu potrebu elektrickej energie a otvorí USA trh v hodnote mnohých miliárd dolárov.

Kritici však tvrdia, že dohoda poškodí celosvetové úsilie v boji proti šíreniu jadrových zbraní, pretože umožňuje Indii dovážať nukleárne palivo a technológiu, hoci v minulosti uskutočnila atómovú skúšku a nikdy nepodpísala Zmluvu o nešírení jadrových zbraní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu