Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Američania útočili v Pakistane bezpilotným lietadlom

(Zdroj: SITA)

MIRANŠÁH - Pri raketovom útoku v pakistanskej kmeňovej oblasti na hraniciach s Afganistanom zasiahlo americké bezpilotné lietadlo dom, pričom zahynuli najmenej štyria ľudia a deväť bolo zranených. Informovali o tom v stredu pakistanské bezpečnostné miesta.

Útok je posledným zo série pohraničných incidentov, ktoré vyvolali napätie medzi Islamabadom a Washingtonom, vrátane zrážky medzi pakistanskými vojakmi a silami vedenými USA v Afganistane.

Posledný incident sa stal krátko na to, ako paštúnski domorodci strieľali na tri bezpilotné lietadlá v dedine Chusali Túrichel v Severnom Vazíristane, známom ako úkryt militantov Talibanu al al-Kájdy. "Keď sa lietadlá dostali do paľby, raketa zasiahla dom v dedine. Zatiaľ máme štyroch mŕtvych a ďalších deväť ľudí bolo zranených," uviedol pre agentúru AFP miestny predstaviteľ pod podmienkou anonymity.

Spojené štáty vystupňovali útoky na militantov na pakistanskom území od marcového nástupu novej civilnej vlády. Incidenty sa stali aj témou americkej prezidentskej predvolebnej kampane. Washington v pondelok uviedol, že podporuje pakistanskú "územnú celistvosť" uprostred sporov spojencov týkajúcich sa "vojny proti terorizmu." Pakistanský prezident Asif Alí Zardárí vyhlásil nulovú toleranciu porušeniam suverenity Pakistanu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu