Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Aj česká armáda potvrdila aktivity cudzích špiónov ohľadne radaru

PRAHA – České Vojenské spravodajstvo vlani zaznamenalo konkrétny záujem o informácie k možnej výstavbe protiraketovej základne USA alebo jej súčastí na území Českej republiky. Uvádza to výročná správa, ktorú vojenská kontrarozviedka dnes zverejnila na internete. Armáda tak čiastočne potvrdila informácie civilnej kontrarozviedky, Bezpečnostnej informačnej služby (BIS), z minulého týždňa.

Armáda však vo výročnej správe konkrétnu krajinu v súvislosti so záujmom o radar neuvádza. BIS informovala, že o radar protiraketového dáždnika majú záujem ruskí agenti, ktorí sa snažia ovplyvniť českú verejnú mienku proti nemu.

Podľa správy Vojenského spravodajstva je cieľom tajných služieb "niektorých štátov" získavať utajované a neverejné informácie týkajúce sa NATO, českej armády a ich zbraní a tiež pokročilých technológií využiteľných vo vojenstve. Cudzie rozviedky sa preto snažia získať v ČR agentov, ktorí k týmto informáciám prístup priamo majú, alebo sa poznajú s niekým, kto nimi disponuje.

Vojenské spravodajstvo v súvislosti s možným vybudovaím amerického radaru skúmalo možnosti a výrobné kapacity podnikov ruského obranného priemyslu, a to s dôrazom na raketové programy v kontexte súčasnej ruskej vojenskej rozpočtovej politiky. Rusko s výstavbou amerického radaru v ČR nesúhlasí, pokladá ho za ohrozenie vlastných záujmov a hrozí odvetnými krokmi.

Vojenská rozviedka sa tiež zaoberala situáciou v oblasti vývoja, výroby a testovania iránskych a severokórejských balistických riadených striel. Na obranu pred nimi sa radar oficiálne buduje. Zisťovala údajne aj situáciu v oblasti obohacovania uránu v iránskych zariadeniach v kontexte snáh Iránu o získanie zbraní hromadného ničenia, obzvlášť jadrových.

Správa Vojenského spravodajstva nie je tak konkrétna ako správa BIS z minulého týždňa, ktorá hovorí o snahách agentov ruských tajných služieb ovplyvňovať českú verejnú mienku proti radarovej základni. Vznik základne plynie z niekoľkých zmlúv, ktoré už podpísali českí a americkí ministri, potvrdiť ich ale musí český parlament.

Námestník ministerky obrany Martin Barták v nedeľu v Českej televízii vyhlásil, že vojenská spravodajská služba spolu s BIS aktívne bráni tomu, aby sa pozemky okolo vojenského priestoru v Brdech, kde má radar stáť, nedostali do nepovolaných rúk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu