Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Piráti chcú 35 mil. dolárov za ukrajinskú loď s tankami

MOGADIŠU - Somálski piráti chcú 35 miliónov dolárov za unesenú ukrajinskú loď, ktorá viezla zbrane a 33 tankov. Agentúre AP to v sobotu telefonicky oznámil muž, ktorý sa predstavil ako hovorca pirátov. Ali Yare Abdulkadir agentúre AP povedal, že piráti chcú o odovzdaní lode Faina rokovať s kenskou vládou, inak z nej vyložia všetky menšie zbrane a muníciu.

Uviedol, že loď sa momentálne nachádza niekde pri somálskom severovýchodnom pobreží. Abdulkadir zároveň varoval pred akýmkoľvek pokusom o ozbrojené získanie lode, pričom pohrozil vážnymi dôsledkami.

Ukrajinská loď, ktorá sa plavila pod vlajkou Belize, viezla vojenskú zásielku vrátane 33 tankov typu T-72, ktoré si objednala kenská vláda. Piráti ju uniesli vo štvrtok v Adenskom zálive pri pobreží Somálska. 17 členov posádky tvoria Ukrajinci, štyria sú ruskej a jeden lotyšskej národnosti.

Kenské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že s pirátmi zatiaľ nenadviazalo žiaden kontakt. Rusko už informovalo, že do oblasti posiela svoje bojové lode a USA oznámili, že ich lode situáciu monitorujú.

V tomto roku už piráti pri somálskych brehoch uniesli viac než 30 lodí. Za ich vrátenie požadujú výkupné, ktoré často aj dostanú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu