Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Turci bombardovali Kurdov na severe Iraku

(Zdroj: SITA)

SULAJMÁNÍJAH - Turecké lietadlá bombardovali pozície rebelov zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) na severe Iraku, potvrdil tlačovej agentúre AFP miestny zdroj. Útok potvrdila aj PKK s tým, že sa pri ňom zranil jeden z jej členov.

Bombardovanie sa odohralo vo štvrtok o 22:15 miestneho času (21:15 SELČ) v oblastiach Zaráwah a Senkser v severnej časti Iraku, kde má prevahu kurdské obyvateľstvo. "Jedného nášho člena zranili. Vedeli sme, že budú útočiť," uviedol hovorca PKK Ahmed Danis.

Turecko spravilo od októbra minulého roku niekoľko náletov na kurdské ciele na severe Iraku, okrem toho uskutočnilo aj týždňovú pozemnú operáciu, pri ktorej využili informácie od blízkeho spojenca USA. PKK, ktorú za teroristickú skupinu považuje okrem Turecka aj USA a Európska únia, bojuje za samostatný štát na prevažne kurdskom východe krajiny od roku 1984.

Pri konflikte doteraz zomrelo približne 44 tisíc ľudí. Podľa tureckých vyhlásení sa tisíce kurdských bojovníkov ukrývajú v Iraku v blízkosti tureckých hraníc a odtiaľ vykonávajú svoje akcie proti tureckým cieľom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu