Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

V Česku odsúdili Slováka, znásilnil 11-ročné dievča!

BRNO – Český Najvyšší súd s konečnou platnosťou potvrdil šesť rokov väzenia pre slovenského občana Attilu Sabóa za znásilnenie 11-ročného dievčaťa. Sabó znásilnil podľa spisu kamarátku svojej dcéry v auguste minulého roku vo svojom byte v Pardubiciach.

Pred súdom sa k činu priznal s tým, že bol opitý a dievča so súložou súhlasilo. Poškodená ale vo výpovedi uviedla, že sa snažila brániť a sťažovala sa na bolesť. Sabó podľa obžaloby dievča vyzliekol a znásilnil na manželskej posteli, keď jeho partnerka odišla do práce a jeho vlastné deti išli spať.

Protichodné odvolania podali aj Sabó ako aj najvyššia štátna zástupkyňa Renata Vesecká. Súd obidva podnety zamietol a dnes výsledok neverejného zasadnutia sprístupnil v elektronickej databáze.

Vesecká žiadala zrušenie rozhodnutia vrchného súdu a prísnejší trest. Tvrdila, že psychické následky u dievčaťa možno považovať za ťažkú ujmu na zdraví. Najvyšší súd s tým však nesúhlasil. Dievča podľa znalcov trpí nočnými morami a sebeobviňovaním. Na druhej strane však jej rodičia vypovedali, že dieťa sa už niekoľko dní po čine chovalo vcelku normálne.

Sabó žiadal, aby súdy prekvalifikovali jeho čin zo znásilnenia na pohlavné zneužívanie, so žiadosťou však neuspel. Podobným úvaham podľa sudcov bráni skutočnosť, že Sabó sa dopustil násilia, ktoré je základným rozlišovacím znakom medzi pohlavným zneužitím a znásilnením. "Násilím bola tá časť správania, keď obvinený poškodenej zapchal ústa, aby nemohla kričať a zaľahol ju váhou svojho tela," uvádza sa v uznesení.

Súd v mu pôvodne vymeral 8,5 roku väzenia, vrchný súd však jeho trest znížil. Teraz má ešte teoretickú možnosť podať ústavnú sťažnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu