Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nižňanský: Za masakru nemôžem!

Údajný nacistický zločinec Ladislav Nižňanský, proti ktorému sa koná ostro sledovaný proces v Nemecku.
Údajný nacistický zločinec Ladislav Nižňanský, proti ktorému sa koná ostro sledovaný proces v Nemecku.

MNÍCHOV - "Som nevinný!" S týmito slovami vkročil do súdnej siene v nemeckom Mníchove bývalý slovenský veliteľ protipartizánskej jednotky Ladislav Nižňanský (86).

V pravdepodobne poslednom veľkom procese so zločincami z druhej svetovej vojny, ktorý sa začal včera, čelí tento Slovák obvineniam zo spáchania 164 vrážd!

Nižňanský na prvom pojednávaní pôsobil vyrovnaným dojmom. Potom však žalobca Konstantin Kuchenbauer začal čítať zoznam obetí masakry v dedinách Ostrý Grúň a Kľak, medzi ktorými boli aj ženy a deti.

Vtedy Nižňanský znervóznel, ale obvinenia poprel. Podľa obhajcu Stephena Ufera sú za čistky zodpovedné oddiely SS a Nižňanský pri nich nebol. "Svedkovia tvrdia, že vojaci obete nechali v zástupe čakať na smrť až do chvíle, kým neprišiel nemecký uniformovaný dôstojník. Ten vydal rozkaz strieľať. No Nižňanský - ani jeho muži - uniformy s hákovými krížmi nenosili." Nižňanský vysvetľoval, že protipartizánskemu komandu Edelweiss velil nemecký major.

"Ja som iba počúval jeho príkazy. Pri každom zásahu bola moja skupina 120 mužov pod dohľadom Nemcov. Nie je možné, aby Slovák velil celému nemeckému komandu," bráni sa obžalovaný Ladislav Nižňanský, ktorý podľa nemeckého žalobcu vydal rozkaz, aby z miesta popravy nikto neodišiel živý. Sám mal pritom vlastnými rukami zastreliť 20 ľudí.

Prví svedkovia budú vypovedať 16. septembra. Spolu by na súde malo svedčiť 20 Slovákov a Čechov, ktorí len zázrakom unikli vraždiacemu komandu. Pre ich vysoký vek je možné, že sa niektoré zo zvyšných štrnástich pojednávaní proti Nižňanskému uskutoční v Bratislave. V takýchto závažných procesoch totiž súdu písomná odpoveď nestačí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu