Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Stratil sa zväzok potrebný pre určenie Mladičovej totožnosti

BELEHRAD - Zväzok vojnového veliteľa bosnianskosrbskej armády Ratka Mladiča (66), ktorý by mohol byť rozhodujúci pri zisťovaní, či má falošnú identitu, sa stratil. Vo štvrtok o tom informoval člen srbskej vlády Rasim Ljajič.

"Zistili sme, že Mladič požiadal o preukaz totožnosti v roku 1999 a dostal ho, ale dokumentácia vrátane odtlačku prsta sa stratila," povedal Ljajič pre rozhlasovú stanicu B92. "Vyšetruje sa, ako dostal preukaz totožnosti, ktorého kópiu máme, ale bez zväzku s odtlačkom prsta," povedal minister, ktorý má na starosti spoluprácu Srbska s Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu.

Denník Blic vo štvrtok informoval, že stratený zväzok je rozhodujúci pre vyšetrovanie, či Mladič prijal falošnú identitu. Na otázku, či je možné, že zväzok zobral niekto zo srbskej polície, Ljajič odpovedal, že "je to jedna z možností, ale nie jediná". Mladiča hľadajú na základe obvinenia z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti počas občianskej vojny v Bosne v rokoch 1992-95.

Správy o stratenom Mladičovom zväzku sa objavili v čase, keď je na návšteve Belehradu hlavný žalobca tribunálu Serge Brammertz. Žalobca v stredu vyjadril "opatrný optimizmus" v súvislosti so snahou Srbska o zatknutie Mladiča a bývalého lídra srbských povstalcov v Chorvátsku Gorana Hadžiča.

Predpokladá sa, že Mladič a Hadžič sa ukrývajú v Srbsku. Spolupráca Belehradu s tribunálom, hlavne zatknutie Mladiča a Hadžiča, je kľúčovou podmienkou pre užšie vzťahy Srbska a Európskej únie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu