Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rusi cez kontrolné stanovište nepustili humanitárnu pomoc

Ruský vojak odmieta pustiť humanitárnych pracovníkov cez Karalet
Ruský vojak odmieta pustiť humanitárnych pracovníkov cez Karalet

KARALETI - Ruskí vojaci v pondelok bez zjavného dôvodu vrátili konvoj OSN s humanitárnou pomocou, ktorý smeroval na gruzínske územie obsadené ruskou armádou.

Konvoj tvorený štyrmi vozidlami približne hodinu čakal na kontrolnom stanovišti Karaleti, ale vrátili ho naspäť po krátkom rozhovore s ruským generálom.

"Pokúšali sme sa urobiť predbežnú hodnotiacu misiu pre humanitárnu pomoc. Dnes sa to nepodarilo, hoci sme dúfali. Budeme sa snažiť pokračovať v takýchto misiách v budúcnosti," povedal pre tlačovú agentúru AP David Carden, ktorý viedol spoločnú misiu Svetového potravinového programu, UNICEF a Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov.

Krátko predtým ruskí vojaci vrátili vozidlo organizácie CARE International, ktoré chcelo v pondelok uskutočniť hodnotiacu misiu v mene niekoľkých mimovládnych humanitárnych organizácii. Wolfgang Gressman, poradca organizácie CARE International, povedal, že ho ruskí vojaci vrátili už v nedeľu a povedali mu, aby prišiel opäť v pondelok po tom, ako v ruskom jazyku predloží zoznam organizácii, ktoré zastupuje.

"Bohužiaľ nás poslali späť, takže sa pokúsime o niečo iné," povedal pre agentúru AP. Ruskí vojaci ozbrojení samopalmi typu kalašnikov však cez kontrolné stanovište púšťali civilné vozidlá a iba zbežne kontrolovali ich batožinové priestory. Väčšina z nich prevážala ovocie a zeleninu na trhovisko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu