Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Zdvíhajúci sa oceán ohrozuje krajiny západnej Afriky

ACCRA - Stúpajúca hladina oceánu zapríčiní totálnu zmenu pobrežia západnej Afriky už na konci 21. storočia.

Zhodli sa na tom vedci počas klimatickej konferencie Organizácie Spojených národov (OSN) v ghanskom meste Accra. "Najviac postihnutými štátmi budú Gambia, Nigéria, Burkina Faso a Ghana," povedal vedúci predstaviteľ nemeckej skupiny vedcov Stefan Cramer pre agentúru AFP.

Podľa neho hladina Atlantického oceánu stúpa každý rok o dva centimetre, čo stačí na to, aby počas najbližších 90 rokov zaplavila slaná voda obrovské štyritisíc kilometrov dlhé pobrežie v týchto krajinách. Ohrozená bude podľa jeho slov aj ghanská metropola Banjul či nigérijské ekonomické centrum Lagos s 15 miliónmi obyvateľov. "Slaná voda navyše spôsobí, že pôda na postihnutom území bude neúrodná a nevhodná pre poľnohospodárstvo, čo môže viesť k problémom so zabezpečením jedla," uviedol programový riaditeľ organizácie Friends of the Earth George Awudi.

"Najjednoduchšie by bolo premiestniť obydlia na vyššie položené územia, no to nie je napríklad v prípade Nigérie príliš reálne, keďže táto krajina má v delte rieky Niger vybodovaný rozsiahly systém ropných vrtov, z ktorých žije," pokračoval Nemec Cramer. Vedci preto navrhujú iné riešenie, a to postaviť masívne morské bariéry, ktoré by vode nedovolili ohroziť pobrežné mestá.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu