Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Mušarraf sa musí rozhodnúť, či bude čeliť obvineniam

Parvíz Mušarráf
Parvíz Mušarráf (Zdroj: ČTK)

ISLAMABAD - Pakistanská vládna koalícia zvýšila nátlak na nepopulárneho prezidenta Parvíza Mušarrafa, ktorému dala v nedeľu dvojdňové ultimátum na dobrovoľné odstúpenie.

V opačnom prípade bude čeliť viacerým obvineniam, ktoré vláda plánuje predložiť parlamentu už v najbližších dňoch. Podľa pakistanskej ministerky informácií Šehrbáno Rehmánovej koalícia po intenzívnych rokovaniach obvinenia v nedeľu dokončila a v pondelok ich odovzdá straníckym lídrom Asifovi Alímu Zardárímu a Nawázovi Šarífovi.

"Je to historický dokument," vyhlásila pred novinármi. Obvinenia podľa nej doručia parlamentu ako súčasť príslušnej rezolúcie "tento týždeň". Ako uviedol pre tlačovú agentúru AFP pakistanský minister obrany Ahmed Muchtár, "hárok s obvineniami" by mali predložiť parlamentu už v utorok. Minister zahraničných vecí Mehmúd Kurajší pritom ešte v sobotu varoval, že Mušarraf sa musí rozhodnúť "dnes alebo zajtra".

"Prišiel čas, keď národ rozhodne o svojom vlastnom osude, keďže občania vo februárových voľbách hlasovali za zmenu v krajine," uviedol vo svojom vyhlásení úrad pakistanského premiéra Júsafa Razáu Gíláního. Hovorca prezidenta Mušarrafa, ktorý získal moc počas vojenského prevratu v roku 1999, opakovane poprel, že by sa bývalý generál chystal odstúpiť.

Podľa generálneho prokurátora Malíka Kajjúma, ktorý je blízkym dôverníkom prezidenta, Mušarraf rozhodne o ďalšom postupe až po tom, ako sa oboznámi s obvineniami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu