Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Bomba v libanonskom Tripolise zabila 18 ľudí

Po výbuchu bomby v libanonskom Tripolise
Po výbuchu bomby v libanonskom Tripolise

TRIPOLIS 13. augusta (SITA/AP) - Bomba v severolibanonskom Tripolise zabila 18 ľudí a 46 ďalších zranila.

Medzi obeťami bolo desať vojakov, ktorí boli v tom čase mimo služby. Stalo sa to na rušnej ulici prístavného mesta v čase rannej dopravnej špičky. Výbušnina bola umiestnená na okraji cesty a explodovala po tom, ako okolo nej prešiel autobus. V tom čase bolo na ulici aj množstvo náhodných okoloidúcich, z ktorých sa viacerí stali obeťami útoku.

Útok by podľa mnohých ľudí mohol byť odplatou islamistických militantov inšpirovaných al-Kájdou za minuloročné konflikty v neďalekom palestínskom utečeneckom tábore. Podľa miestnych médií by mohlo ísť o protestnú akciu proti stredajšej návšteve libanonského prezidenta Michela Sulajmána v Sýrii, kde má urovnať napäté vzťahy medzi krajinami. Libanonský prezident nenavštívil Sýriu už tri roky. Minister informácií Tárik Mitri opísal incident ako "veľký teroristických výbuch", ale odmietol špekulovať o jeho pozadí.

"Ruky kriminálnikov udreli v Tripolise proti nevinným vojakom a civilistom. Opäť chcú dosiahnuť, aby sa naša krajina premenila na arénu boja o vplyv," vyhlásil Mitri. Tripolis sa nachádza 90 kilometrov severne od hlavného mesta Libanonu Bejrútu na pobreží Stredozemného mora. Je druhým najväčším mestom krajiny s väčšinovou populáciou sunnitských moslimov.

V meste dominujú skupiny lojálne k prozápadne orientovanej parlamentnej väčšine. Tripolis sa nachádza v blízkosti palestínskeho utečeneckého tábora Náhr al-Baríd, v ktorom sa v roku 2007 zabarikádovali militanti organizácie Fatah al-Islám. Niekoľkomesačné boje s libanonskou armádou si vyžiadali životy najmenej 200 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu