Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Libanonská vláda potlačila sektárske nepokoje

vládne jednotky v Tripolise
vládne jednotky v Tripolise

TRIPOLIS - Libanonské vojská obnovili poriadok v severnom prístavnom meste Tripolis.

Počas poslednej vlny sektárskeho násilia muselo takmer 2 200 rodín v strachu opustiť svoje domovy a presunúť sa do bezpečných oblastí. V nedeľu o tom informovali predstavitelia bezpečnosti. Boje sprevádzala ťažká paľba a sporadické ostreľovanie. V sobotu vláda rozmiestnila do nepokojných oblastí desiatky tankov a ozbrojených vozidiel.

"V Tripolise je opäť poriadok. Od soboty piatej hodiny poobede (16:00 SELČ) sme neznamenali streľbu, ani ostreľovania," pod podmienkou zachovania anonymity to pre agentúru AFP uviedol predstaviteľ Libanonu. Od štvrtka medzi sebou bojovali militanti zo znepriatelených komunít sunnitských moslimov a šiitskych Alawitov.

Počas prestreliek a bombardovania zomrelo päť osôb a približne 50 utrpelo zranenia. Bab al-Tebbaneh je základňou protisýrskej parlamentnej väčšiny, kým obyvatelia Džabal Mohsen podporujú prevažne opozíciu na čele so šiitským hnutím Hizballáh. Alawiti sú vetvou šiitského islamu, ktorí uznávajú imáma Aliho, bratranca a zaťa proroka Mohameda.

Opakované zrážky medzi oboma oblasťami si od júna vyžiadali 23 obetí a viac ako 100 zranených. Najnovšie boje vypukli v čase, keď práve sformovaný kabinet rokuje o politickej agende. Po vyslovení dôvery parlamentom začne vláda oficiálne pôsobiť.

Kabinet vo štvrtok v noci rozhodol o odložení problému okolo zbraní Hizballáhu. Nenaznačil, kedy chce túto prioritu riešiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu