Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Bulharské sestričky si pripomenuli prvý rok od prepustenia z Líbye

Nasja Nenova ešte počas zajatia
Nasja Nenova ešte počas zajatia

Sofia - Bulharské zdravotné sestry si vo štvrtok na cirkevnej omši pripomenuli prvé výročie svojho prepustenia po ôsmich rokoch väznenia v Líbyi.

Tri z piatich sestier a palestínsky lekár Ašraf al-Hadžudž sa stretli v kostole Svätej Sofie v centre bulharskej metropoly, kde ortodoxný kňaz odslúžil omšu za ich zdravie a šťastie. Šiestich zdravotníkov dvakrát odsúdili v Líbyi na smrť za údajné nakazenie 438 detí krvou infikovanou AIDS. Obvinení celý čas trvali na svojej nevine, ktorú podporili aj stanoviská medzinárodných zdravotných expertov.

Prípad vyvolal celosvetové odsúdenie a líbyjský najvyšší súd im nakoniec tresty smrti zmenil na doživotie. Po vyjednávaniach, ktoré viedla bývalá manželka francúzskeho prezidenta Cecilia Sarkozyová a komisárka Európskej únie pre vonkajšie vzťahy Benita Ferrerová-Waldnerová, sa však nakoniec dosiahol ich presun do vlasti 24. júla 2007.

Krátko po vystúpení z lietadla sestrám a lekárovi bulharský prezident Georgy Parvanov udelil milosť. "Teším sa už rok zo slobody a verím, že pred nami sú ďalšie šťastnejšie dni," povedala Nasja Nenová, ktorá práve skončila prvý rok fyzioterapeutického štúdia v Sofii.

Valja Červenjašková, ktorá sa vrátila na miesto zdravotnej sestry v malom severozápadnom bulharskom meste Bjala Slatina, však vyjadrila poľutovanie nad tým, že "všetci zabudli" na sľuby, ktoré im dali pred rokom. "Sme dnes sami," uviedla v súvislosti s kampaňou "Nie ste sami", ktorú bulharské médiá a vláda rozbehli s cieľom zvýšiť povedomie o ich osude. "Stále čakáme, že (vláda) splní, čo sľúbila po našom návrate," dodala Valja, ktorá spomenula prísľub pomoci so zdravotným poistením a vyplácanie dôchodkov.

Zdravotníci sa dlho snažili o stretnutie s premiérom Sergejom Staniševom, aby s ním prediskutovali svoje problémy, doteraz však nedostali žiadnu odpoveď. Rosen Markov, Bulhar, ktorý prepustenie medikov považoval za osobnú záležitosť, vo štvrtok sám protestoval pred úradom vlády.

Pred budovu sídla kabinetu postavil šesť prázdnych stoličiek s nápisom "Čakáme." Súkromná spoločnosť darovala zdravotníkom byty, ako však sestričky uviedli, sú bez elektriny a vody.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu