Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Iracký premiér podporuje odsun vojsk USA z Iraku do roku 2010

premiér Núrí al-Málikí
premiér Núrí al-Málikí (Zdroj: SITA)

Washington - Prezidentský kandidát amerických demokratov Barack Obama v pondelok uviedol, že iracký premiér Núrí al-Málikí vyjadril svoju podporu odsunu amerických vojsk z Iraku do roku 2010.

"Premiér povedal, že teraz je vhodný čas na začatie reorganizácie jednotiek v Iraku vrátane ich počtu a misií. Vyjadril tiež nádej, že americké vojenské sily opustia Irak v roku 2010," píše sa v spoločnom vyhlásení senátorov Baracka Obamu, Jacka Reeda a Chucka Hagela.

Ako ďalej dodávajú, Iračania chcú vytýčený časový plán s jasným dátumom na stiahnutie amerických vojsk. "Premiér al-Málikí nám povedal, že obyvatelia Iraku hlboko oceňujú obete amerických vojakov, nechcú však ich časovo neobmedzenú prítomnosť v krajine," uvádza ďalej stanovisko senátorov.

Barack Obama pricestoval v pondelok v rámci delegácie Kongresu spolu so senátormi Jackom Reedom a Chuckom Hagelom do Iraku, kde sa stretol s irackým premiérom Núrím al-Málikím i prezidentom Džalálom Talabáním. Do Iraku priletel z Kuvajtu, ktorému predchádzala návšteva Afganistanu. Senátor chce podľa vlastných slov zistiť, ako vyzerá situácia na mieste.

Americký prezidentský kandidát prisľúbil, že v prípade svojho víťazstva v novembrových voľbách skoncuje so súčasnou "jednostrannou" zahranično-bezpečnostnou politikou USA, koncentrovanou iba na Irak, a zameria sa na Afganistan a najmä Pakistan, kam sa v posledných rokoch presunulo vedenie al-Kájdy. Rovnako trvá na tom, že do 16 mesiacov po svojom zvolení stiahne amerických vojakov z Iraku.

Americký prezident George Bush stanovenie časového plánu na odchod vojakov z Iraku opakovane odmieta, hoci iracká vláda harmonogram žiada. Bush a al-Málikí sa v novembri v zásade dohodli, že do konca júla podpíšu dohodu o štatúte amerických síl v Iraku, ktorá bude podkladom pre prítomnosť vojakov USA v krajine po decembri tohto roka, kedy sa skončí mandát OSN.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu