Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Irán je podľa viceprezidenta priateľom Izraelu aj USA

mahmúd ahmadínedžád
mahmúd ahmadínedžád (Zdroj: ČTK)

Teherán - Irán je priateľom Spojených štátov a dokonca aj Izraelu. V sobotu to vyhlásil iránsky viceprezident Esfandiár Ráhim Mašaí, ktorý stojí aj na čele Organizácie kultúrneho dedičstva.

"Irán nechce vojnu so žiadnou krajinou. Dnes je Irán priateľom ľudu Spojených štátov a dokonca aj Izraelu. Naše úspechy patria celému svetu a mali by sa využiť na šírenie lásky a mieru," uviedol na stránkach tlačovej agentúry tejto organizácie. Irán podľa neho považuje Američanov za "najlepší národ na svete".

Mašaí tiež pripustil, že Irán má nepriateľov, "ktorí voči Iráncom páchajú tie najnespravodlivejšie skutky". Aj počas osemročnej vojny s Irakom sa podľa Mašaího Irán len bránil proti vojenskej invázii diktátora Saddáma Husajna.

Mašaího výroky sú v absolútnom rozpore s vyhláseniami prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda, ktorý USA a Izrael považuje za najväčších nepriateľov Iránu. Ešte nedávno dokonca vyzýval na vymazanie židovského štátu z mapy sveta alebo navrhoval jeho presunutie z Blízkeho východu do Európy či na Aljašku. Irán opakovane vyhlásil, že existenciu Izraelu nikdy neuzná.

Mašaí patrí k Ahmadínedžádovým najbližším spolupracovníkom, začiatkom tohto roka sa dokonca oženil s jeho dcérou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu