Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Al-Kájda pravdepodobne presúva teroristov z Iraku do Afganistanu

(Zdroj: TASR)

Bagdad - Teroristická sieť al-Kájda pravdepodobne presúva svojich bojovníkov z Iraku do hraničných oblastí Afganistanu.

V rozhovore pre agentúru AP to povedal veliteľ amerických síl v Iraku generál David Petraeus s tým, že ide o zatiaľ neoverené spravodajské informácie, ktorých pôvod nešpecifikoval. Al-Kájda podľa neho už nepovažuje Irak za svoj hlavný vojnový front, zároveň však zdôraznil, že táto teroristická organizácia sa v Iraku zatiaľ nevzdala.

"Máme nepotvrdené informácie, že niektorí zahraniční bojovníci, ktorí mali ísť pôvodne do Iraku, odišli do FATA (Federálne spravované kmeňové územia Pakistanu)," povedal Petraeus. Z Pakistanu potom podľa neho ľahko prenikajú do Afganistanu, kde uskutočňujú útoky proti koaličným silám.

Al-Kájda doteraz podľa Petraeusa považovala Irak za prioritnú krajinu, v ktorej chcela vytvoriť islamský štát. Teraz však začala obracať svoju pozornosť na Afganistan, kde v posledných dvoch rokoch došlo k rapídnemu nárastu násilia, najmä na juhu krajiny.

Podľa spravodajských informácií sa do povstania v Iraku zapája čoraz menej zahraničných bojovníkov, al-Kájda tam však zostáva stále veľkou hrozbou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu