Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Írsko musí sa rozhodnúť, čo s neúspešným referendom

neúspešné referendum v Írsku
neúspešné referendum v Írsku (Zdroj: SITA)

Madrid- Írsko musí do októbra rozhodnúť, čo urobí s odmietnutím Lisabonskej zmluvy voličmi v júnovom referende, uviedla v piatok európska komisárka pre vonkajšie vzťahy Benita Ferrerová-Waldnerová na tlačovej konferencii.

Podľa jej slov musí byť Írsku umožnené "zanalyzovať a porozmýšľať", aby "nám následne povedali, čo urobia" na najbližšom summite Európskej únie (EÚ) v októbri.

Írski voliči v júnovom referende odmietli zmluvu o Európskej únii v pomere 53,4 k 46,6 percenta hlasov. Viacero európskych lídrov sa hneď po oznámení oficiálnych výsledkov vyjadrilo, že írske nie by nemalo zastaviť ratifikačný proces v ďalších členských štátoch EÚ.
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, ktorého krajina momentálne drží rotujúce predsedníctvo EÚ, v pondelok cestuje do Dublinu, aby sa priamo oboznámil s írskymi problémami a aby s lídrami krajiny hľadal možnosti ukončenia krízy, do ktorej sa Európska únia dostala po odmietnutí novej zmluvy o EÚ v írskom referende.

Sarkozy do Írska cestuje krátko po tom, ako vyvolal ostrú diskusiu, keď pred francúzskymi poslancami povedal, že Íri by mali usporiadať ďalšie referendum. Po rokovaniach s írskym premiérom Brianom Cowenom sa Sarkozy stretne s aktivistami z tábora stúpencov aj odporcov novej zmluvy o EÚ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu