Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Komisii sa nepáčia tapety a vyzváňacie melódie mobilov

Brusel - Európska komisia po prešetrení 558 európskych internetových stránok s ponukou vyzváňacích tónov a tapiet pre mobilné telefóny odhalila, že 80 percent z nich je podozrivých z porušenia predpisov týkajúcich sa ochrany spotrebiteľa.

"Medzi zistené problémy patria okrem iného nejasné informácie o cene. V cenách nie sú zarátané dane, alebo si zákazníci nie sú vedomí toho, že podpisujú predplatenie," informovala EK.

Ďalšími problémovými oblasťami internetových stránok boli chýbajúce kontaktné údaje predajcu, zavádzajúce informácie a tiež, že dôležité informácie sa skrývali vo veľmi malom písme, alebo ich bolo na internetovej stránke len ťažko nájsť.

Na Slovensku prešetrovali úrady 15 internetových stránok s týmto obsahom. Porušenie predpisov sa však u žiadnej z nich nezistilo.

"Odhadlo sa, že v minulom roku len samotné vyzváňacie tóny tvorili 29 percent celkového trhu s obsahom pre mobilné telefóny v Európe," informovala EK. Tržby z predaja vyzváňacích tónov v Európe za minulý rok odhadla komisia na 691 miliónov eur. "Táto celoeurópska akcia je priamou odpoveďou na stovky sťažností, ktoré spotrebitelia zaslali orgánom v jednotlivých krajinách. Príliš veľa ľudí je obeťou drahých prekvapení v podobe záhadných nákladov, poplatkov a predplatení vyzváňacích tónov, o ktorých sa dozvedia po prvýkrát, keď dostanú účet za mobilný telefón," uvádza sa v správe EK.

V ďalšom postupe nadviažu vnútroštátne orgány kontakt so spoločnosťami prevádzkujúcimi pochybné stránky a požiadajú ich o objasnenie alebo nápravu zistených problémov. Ak tak spoločnosti nespravia, môže sa proti nim začať právne konanie, ktoré povedie k pokutám alebo zrušeniu ich internetových stránok. V cezhraničných prípadoch budú orgány jednotlivých krajín pracovať s kolegami z iných orgánov EÚ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu