Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Južná Kórea požiada medzinárodné spoločenstvo, aby tlačilo na KĽDR

Kim Čong-il
Kim Čong-il

Soul - Južná Kórea plánuje požiadať Spojené štáty americké a ďalšie krajiny o tlak na Severnú Kóreu (KĽDR), aby spolupracovala v prípade zastrelenia juhokórejskej turistky v komunistickej Kórei.

Vo štvrtok to oznámili úradné zdroje. Juhokórejská vláda plánuje predniesť svoju žiadosť krajinám, ktoré sa budúci týždeň zúčastnia na výročnom bezpečnostnom fóre v Singapure. Vyhlásil to nemenovaný úradný zdroj odvolávajúci sa na politiku juhokórejského ministerstva zahraničných vecí. "Radíme sa o tomto probléme už aj s ďalšími krajinami," povedal zdroj.

Na regionálnom fóre Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) sa v Singapure stretne viac ako 20 krajín vrátane desiatich členov ASEAN, Číny, Ruska, USA a Európskej únie. Juhokórejské úrady však neplánujú požiadať priamo predstaviteľov KĽDR, ktorí sa taktiež zúčastnia na fóre, aby povolili ich vyšetrovateľom vstup do krajiny s cieľom vyšetriť incident.

KĽDR opätovne odmietla povoliť juhokórejským úradom, aby navštívili oblasť, kde sa 11. júla odohrala streľba, pri ktorej prišla o život 53-ročná Juhokórejčanka. Turistka sa v sobotu počas raňajšej prechádzky v dovolenkovom stredisku v KĽDR omylom dostala do militarizovanej zóny, kde ju zastrelil severokórejský vojak.

"Z dôvodu streľby na neozbrojeného civilistu je potrebné dôkladné vyšetrovanie, aj keď išlo o vojenskú zónu," napísal v sobotu v úvodníku konzervatívny denník Joongang. Ďalší denník Chosun vyzval na tvrdý vládny postup s odôvodnením, že zodpovedný severokórejský vojak musel vedieť, že obeťou sa stala turistka.

Južná Kórea v nedeľu odsúdila incident s tým, že je neospravedlniteľný. "Nech už je dôvod akýkoľvek, nič to nemôže ospravedlniť," uviedla vtedy juhokórejská vláda.

Severokórejskú vládu sa nepodarilo presvedčiť ani Junovi Man-džunovi, šéfovi hlavného juhokórejského investora v oblasti Hyundai Asan, ktorý sa v utorok po štvordňovom rokovaní v horskom letovisku Diamond Mountain vrátil späť do Južnej Kórey.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu