Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Arktída: Topiaci sa ľad vyháňa ruskú výskumnú stanicu

Topiaci sa arktický ľad
Topiaci sa arktický ľad

Moskva - Topiaci sa arktický ľad prinútil ruských vedcov zaveliť na ústup.

Predčasná evakuácia zasiahla ich výskumnú stanicu vybudovanú na ľadovej pokrývke Severného ľadového oceánu, ktorú už miznúci ľad nie je schopný udržať.

Preto Stanicu 35 umiestnenú na Severnom póle, ktorá je prechodným domovom pre 21 vedcov, budú musieť uzavrieť o niekoľko týždňov skôr, ako bolo v pôvodnom pláne. Oznámil to Sergej Baljašnikov z Arktického a antarktického výskumného inštitútu v Petrohrade.

"Evakuáciu je z dôvodu globálneho otepľovania nutné uskutočniť skôr," vyhlásil Baljašnikov. Ako ďalej dodal, výskumníci si už balia svoje veci a vybavenie a čakajú na príchod ľadoborca, ktorý ich v najbližších dňoch dopraví späť do Ruska. Pôvodný plán hovoril o auguste ako termíne návratu.

Počas posledných 60 rokov umiestnila Moskva v týchto nehostinných prostrediach desiatky výskumných staníc, ktorých úlohou bolo zozbierať údaje o arktickom počasí, flóre a faune. Sovietski vedci boli následne považovaní za hrdinov a výsledky ich bádaní boli súčasťou sovietskej komunistickej propagandy.

Minulý rok Rusko vyslalo do oblasti expedíciu, ktorej úlohou bolo vztýčiť ruskú vlajku na morskom dne Severného pólu. Dôvodom tohto konania sú výsledky výskumov naznačujúce, že podmorský masív ukrýva obrovské zásoby ropy a zemného plynu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu