Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Povstalci PKK hrozia útokmi na nemecké ciele

Sozdar Avesta, hovorca PKK
Sozdar Avesta, hovorca PKK (Zdroj: SITA)

ANKARA - Strana kurdských pracujúcich (PKK), ktorá minulý týždeň v Turecku uniesla troch Nemcov, v nedeľu pohrozila útokmi na nemecké ekonomické ciele.

Skupina, ktorá vedie v Turecku boj za nezávislosť Kurdov, zároveň Nemecko vyzvala, aby za prepustenie rukojemníkov ukončilo nepriateľskú politiku voči PKK. "Keby sme chceli, mohli by sme poškodiť nemecké ekonomické záujmy v Turecku. Sme na to dosť silní," uvádza sa vo vyhlásení skupiny. Informovala o tom agentúra Firat, blízka strane.

Trojicu nemeckých horolezcov, ktorí sa pokúšali o výstup na legendárnu horu Ararat, uniesli kurdskí separatisti v utorok. PKK vo vyhlásení uviedla, že únos bol zameraný len proti vláde kancelárky Angely Merkelovej a nie proti nemeckému národu. Berlín musí podľa vyhlásenia prestať s nepriateľskou politikou voči PKK a jej prívržencom v Nemecku. Turecko, USA a EÚ pokladajú PKK za teroristickú organizáciu, v Nemecku ju zakázali pred 15 rokmi. V Nemecku žije asi 600 000 Kurdov.

Merkelová v rozhovore pre denník Bild osobne v nedeľu vyzvala na okamžité prepustenie troch horolezcov s tým, že Berlín sa nenechá vydierať. Nemecká vláda "spraví všetko, aby zabezpečila ich prepustenie, pričom pracuje priamo s tureckými úradmi," povedala Merkelová.

Povstalci z PKK bojujú za autonómiu v prevažne kurdskom juhovýchodnom Turecku a podnikajú útoky na turecké ciele zo základní v severnom Iraku. Konflikt sa začal v roku 1984 a vyžiadal si už takmer 40 tisíc životov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu