Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Rusko znížilo dodávky ropy do Česka. Je dôvodom radar?

Praha - Rusko v posledných dňoch znížilo objem dodávok ropy do Českej republiky cez ropovod Družba.

V piatok to vyhlásilo české ministerstvo priemyslu a obchodu. Podľa hovorcu ministerstva Tomáša Bartovského zatiaľ nie je jasné, čo zníženie dodávok spôsobilo.

Ministerstvo nezverejnilo presné čísla, o koľko sa objem dodávok znížil. Podľa ministra priemyslu a obchodu Martina Římana zníženie objemu dodávok nepredstavuje pre Českú republiku žiadnu okamžitú hrozbu, keďže krajina má zásoby ropy na 95 dní dopredu.

Niektoré svetové médiá dávajú obmedzenie dodávok ruskej ropy do súvislosti s nespokojnosťou Moskvy s utorňajším podpisom zmluvy medzi ČR a Spojenými štátmi o umiestnení americkej radarovej základne na českom území.

Ruský prezident Dmitrij Medvedev v stredu po skončení summitu G8 v japonskom Tojaku vyhlásil, že zmluva jeho krajinu uráža. "Rusko nebude reagovať hystericky, ale bude zvažovať protiopatrenia. Povedali sme už mnohokrát, že európska bezpečnosť by sa mala riešiť iným spôsobom," povedal Medvedev.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí zas v utorok vyhlásilo, že ak zmluvu medzi USA a ČR Praha ratifikuje, Rusko zareaguje "vojensko-technickými prostriedkami". Zmluvu po podpísaní ministrami zahraničia ešte musí ratifikovať český parlament. Ak sa tak stane, Rusko "bude nútené reagovať nie diplomatickými, ale vojensko-technickými prostriedkami", uvádza sa vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie.

Ministerstvo nešpecifikovalo, aké vojensko-technické prostriedky by sa v takom prípade mali použiť. Bývalý ruský prezident Vladimir Putin však ešte vo februári vyhlásil, že ak v strednej Európe budú základne americkej protiraketovej obrany, namieri na nich rakety.

České ministerstvo zahraničia vo štvrtok označilo tieto výroky ruských predstaviteľov za "nevhodné". Ruské komentáre sú podľa ministerstva "v Českej republike považované za miešanie sa do vnútorných záležitostí" krajiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu