Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Európski poslanci už nežiadajú bojkot otvorenia olympiády

Európsky parlament
Európsky parlament

ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu v Štrasburgu zaradili vo štvrtok spiatočku a prijali rezolúciu, v ktorej, na rozdiel od aprílového hlasovania, nežiadajú bojkot otvorenia olympiády v Pekingu.

Hlasovaniu predchádzala dohoda dvoch najsilnejších frakcií EP - ľudovcov a socialistov. Poslanci stihli odhlasovať rezolúciu, ktorá od Číny žiada "rešpektovanie záväzkov v oblasti dodržiavania ľudských práv,“ iba niekoľko minút predtým, ako pred nich predstúpil francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, ktorý začiatkom týždňa oznámil, že do Pekingu nakoniec pocestuje.

Za bojkot otváracieho ceremoniálu bola iba Strana zelených. "Je to odporné,“ vyhlásil po hlasovaní ich šéf Daniel Cohn-Bendit. Šéf liberálov Graham Watson Sarkozyho vyzval, aby v Číne manévroval delikátne, pretože bude ako "prezident EÚ" zastupovať pol miliardy Európanov. "Nepotrebuje s Čínou politiku slona v porceláne,“ povedal Watson na Sarkozyho adresu.

Z vysokých predstaviteľov inštitúcií Európskej únie tak nepocestuje do Pekingu iba predseda EP, nemecký kresťanský demokrat Hans Gert Pöttering, ktorý v stredu oznámil, že svojim rozhodnutím reaguje na "nulový pokrok v rokovaniach medzi čínskymi predstaviteľmi a dalajlámovými vyslancami."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu