Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Za pokus o štátny prevrat dostal 34 rokov

Simon Mann
Simon Mann

MALABO/BRATISLAVA - Súd v Rovníkovej Guinei odsúdil bývalého britského dôstojníka Simona Manna za úlohu, ktorú zohral v protivládnom puči v roku 2004.

Mann by mal v guinejskej väznici stráviť 34 rokov a 4 mesiace, prokurátor pritom požadoval trest v trvaní 33 rokov. Sudca Carlos Mangue pondelkový verdikt zdôvodnil tým, že Mann neprejavil žiadny "postoj ľútosti".

Faktom však je, že Mann svoj čin pred súdom oľutoval. Dôstojníka uznali vinným za rozhodujúcu účasť pri pokuse o zvrhnutie vtedajšej vlády, jeho obhajca však tvrdí, že v celej kauze bol len druhoradým hráčom.

Manna, ktorý študoval na prestížnej anglickej škole Eton, zatkli v roku 2004 počas medzipristátia v Zimbabwe spolu so 70 vojakmi, odkiaľ ho tento rok previezli do metropoly Rovníkovej Guiney Malabo.

Bývalý dôstojník elitných britských leteckých síl a účastník vojny v Perzskom zálive Simon Mann sa údajne pokúsil zaobstarať zbrane pre pučistov. V zimbabwianskom väzení strávil štyri roky za "nelegálnu migráciu", kým ho tamojšie úrady nevydali štátnym orgánom v Rovníkovej Guinei.

V prípade sa vyskytuje viacero bizarných okolností. Členom tímu, ktorý pripravoval prevrat, totiž mal byť aj Mark Thatcher, syn bývalej britskej premiérky Margaret Thatcherovej. Tatchera zatkla polícia v Kapskom meste, kde dlhodobo žil. Nakoniec ho však prepustili na kauciu a procesu sa tak vyhol.

Na čele Rovníkovej Guiney stojí už od roku 1979 prezident Teodoro Obiang Nguema Mbasogo. Jeho režim experti považujú za jeden z najrepresívnejších na svete.

Pikantné je, že hoci Obiang prežil už viacero pokusov o svoje zvrhnutie - vrátane toho Mannovho - sám sa k moci dostal týmto spôsobom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu