Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Lietadlo s viceprezidentom sa zrútilo v hustom lese: Hlava štátu potvrdila jeho smrť

Saulos Chilima zomrel pri havárii lietadla. Zobraziť galériu (3)
Saulos Chilima zomrel pri havárii lietadla. (Zdroj: X)

LILONGWE - Viceprezident Malawi Saulos Chilima spolu s ďalšími deviatimi osobami zahynul pri nehode lietadla na severe krajiny, uviedol v utorok počas príhovoru malawijský prezident Lazarus Chakwera. Informujú o tom správy z agentúr Reuters, AP a stanice BBC.

Lietadlo zmizlo v pondelok, keď pre zlé počasie nemohlo pristáť v severnom meste Mzuzu a dostalo príkaz vrátiť sa do hlavného mesta Lilongwe. Neskôr zmizlo aj z radarov leteckých úradov a nepodarilo sa s ním nadviazať kontakt.

archívne video

Záchrana chlapca z lietadla

Trosky vojenského lietadla, v ktorom sa nachádzal viceprezident východoafrického štátu, sa našli v hornatej oblasti na severe krajiny po viac ako jednodňovom pátraní. "Som hlboko zarmútený, je mi ľúto, že vám všetkým musím oznámiť, že sa z toho stala veľká tragédia. Pátrací a záchranný tím našiel lietadlo neďaleko kopca. Našli ho úplne zničené bez preživších," povedal Chakwera.

Viceprezident Malawi Saulos Chilima sa zabil pri havárii lietadla.
Zobraziť galériu (3)
Viceprezident Malawi Saulos Chilima sa zabil pri havárii lietadla.  (Zdroj: profimedia.sk)

Päťdesiatjedenročný Chilima bol na ceste, aby zastupoval vládu na pohrebe bývalého ministra Ralpha Kasambaru, informuje BBC. Na palube lietadla bola aj bývalá prvá dáma Patricia Shanil Dzimbiriová.

Chilima bol za viceprezidenta Malawi prvýkrát zvolený v roku 2014. V roku 2022 bol zatknutý a obvinený v korupčnom škandále, do ktorého bol zapletený britsko-malávijský podnikateľ. Minulý mesiac ho súd zbavil obvinení.

Viac o téme: HaváriaLietadloViceprezidentMalawiSaulos Klaus Chilima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu