Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

UNICEF žiada o medzinárodnú pomoc pre Haiti v období hurikánov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/ Marco Ugarte)

NEW YORK - Detský fond Organizácie Spojených národov (UNICEF) v piatok vyzval na medzinárodnú pomoc pre Haiti, aby sa krajina sužovaná násilím mohla lepšie pripraviť na nebezpečnú sezónu hurikánov v Atlantickom oceáne. Tá by mohla ohroziť množstvo vysídlených obyvateľov, informuje o tom agentúra Reuters.

Sezóna hurikánov, ktorá tradične začína v júni a trvá do novembra, bude tento rok podľa prognóz meteorológov veľmi silná. Haiti zároveň sužuje kríza vyvolaná gangmi a OSN odhaduje, že v tejto karibskej krajine je vysídlených až 360.000 ľudí. "Podpora medzinárodného spoločenstva je pre nás nevyhnutná na to, aby sme zvýšili pripravenosť a schopnosť reagovať na najhoršie scenáre," povedal Bruno Maes, zástupca UNICEF na Haiti.

archívne video

V Nitre vznikol v spolupráci s UNICEF a UNHCR centrum pre vojnových utečencov (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

UNICEF vo vyhlásení uviedol, že tornádo koncom mája na severe Haiti, ktoré pripravilo o strechu nad hlavou približne 4350 ľudí, bolo predzvesťou potenciálne ničivej cyklónovej sezóny. Agentúra uviedla, že sa pripravuje na sezónu tým, že vopred zhromažďuje potraviny, zdravotnícke potreby a ďalšie veci nevyhnutné na urýchlenie dodávok v krajine. Zásobovacie trasy na Haiti však kontrolujú ozbrojené skupiny, čo spomaľuje úsilie o pomoc a ohrozuje humanitárnych pracovníkov, pripomína Reuters.

Viac o téme: PomocHurikányOSNHaitiUNICEF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu