Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Je to oficiálne! Štáty Európskej únie definitívne potvrdili predtým odsúhlasený akt o umelej inteligencii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Členské štáty Európskej únie dnes definitívne potvrdili nové pravidlá pre fungovanie umelej inteligencie. Informovalo o tom belgické predsedníctvo v Rade EÚ. Akt o umelej inteligencii je podľa expertov prvým svojho druhu na svete a mohol by ovplyvniť podobné normy tiež v krajinách mimo Európskej únie.

Nariadenie zavádza klasifikáciu technológií podľa spôsobu využitia a nastavuje rôzne úrovne obmedzení podľa miery súvisiacich rizík. Niektoré systémy chce EÚ úplne zakázať, ďalšie nástroje ako algoritmy na rozpoznávanie tvárí budú podliehať silnej regulácii.

archívne video

Tohtoročný IT Fitness test reaguje na to, čo prináša doba, umelá inteligencia prináša veľké zmeny v našich životoch (Zdroj: TASR/ Pavol Zachar)

Nové pravidlá

Nové pravidlá by mali zabezpečiť, aby umelá inteligencia bola dôveryhodná, bezpečná, rešpektovala základné práva EÚ a podporovala inovácie. Schválená norma je dohodnutým kompromisom medzi vyjednávačmi Európskeho parlamentu, Európskou komisiou a belgickým predsedníctvom v Rade EÚ, ktoré zastupuje jednotlivé členské štáty.

Akt bol dnes schválený počas rokovaní únijných ministrov zodpovedných za oblasť telekomunikácií. Česko na zasadnutí zastupuje podpredseda vlády Ivan Bartoš. "Nariadenie o umelej inteligencii zavádza pravidlá pre Európsku úniu a využitie umelej inteligencie tak, aby bola pre spoločnosť prínosná a zároveň pre občanov bezpečná," povedal Bartoš českým novinárom. "Naším cieľom je zabezpečiť rýchly a dynamický rozvoj umelej inteligencie a jej praktické využitie," dodal.

Viac o téme: TechnológiePravidláUmelá inteligenciaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu