Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Šokujúce odhalenie skúseného politika: K útokom na Dvojičky nemuselo dôjsť, Taliban chcel bin Ládina vydať do USA

Taliban bol ochotný odovzdať bin Ládina Američanom.
Taliban bol ochotný odovzdať bin Ládina Američanom. (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON - Terorista al-Káidy Usáma bin Ládin je zodpovedný za tisíce mŕtvych a pád Svetového obchodného centra v New Yorku. Teraz bývalý nemecký politik odhaľuje: K teroristickému útoku nikdy nemuselo dôjsť.

11. september 2001 je zrejme najhoršou a najbrutálnejšou ranou osudu v histórii USA. Pri teroristickom útoku al-Kájdy Usámu bin Ládina (1957-2011) zomrelo viac ako 3000 ľudí.

archívne video

WTC - 11. september (2)

Nasledovalo niekoľko krvavých, dlhotrvajúcich vojen na Blízkom východe, ktorých následky majú vplyv dodnes. Aj keď k myšlienkovým experimentom treba vždy pristupovať opatrne, nemožno vylúčiť, že svet bez 11. septembra by bol úplne iný.

Tajné rokovania v Nemecku

Táto teória sa zrazu opäť oživila vydaním novej knihy, ako uvádza „Bild“. Kniha odhaľuje: Útoku sa dalo zabrániť!

Bývalý nemecký európsky politik Elmar Brok (77) vo svojej knihe uvádza úžasné veci. Podľa skúseného experta na zahraničnú politiku by sa 11. september nikdy nestal, keby pár mesiacov predtým nestroskotali tajné rozhovory medzi Talibanom, Nemeckom a USA.

Podľa Broka sa kontakt medzi Talibanom a CIA údajne prvýkrát odohral v roku 2000. Afganci vraj ukázali, že sú ochotní vydať bin Ládina. V auguste toho istého roku sa Brok ako sprostredkovateľ stretol s delegáciou Talibanu v dortmundskom hoteli Wittekindshof.

"Zavedieme vás k bin Ládinovi"

V októbri nasledovalo stretnutie vo Washingtone D.C. a o mesiac neskôr bolo ďalšie kolo vo Frankfurte. Bol tam vtedy aj minister zahraničia Talibanu Wakil Ahmed Mutawakel (52).

Rokovania sa ukázali byť tvrdé. Po dlhom čase sa všetci zhodli: bin Ládin by mal byť deportovaný do Európy, ideálne do Nemecka. Krátko nato však USA obchod zrušili.

Nový návrh Talibanu smerom k USA: „Pošlete svojich mužov – nie viac ako dvoch alebo troch. A my vás zavedieme k bin Ládinovi. Potom sa otočíme a na mieste zastrelíte toho sviniara,“ píše Brok vo svojej knihe.

Clinton ukončil rozhovory

Hoci ponuka bola pre USA určite veľmi lákavá, dohoda nepriniesla žiadne ovocie. Porážka demokratov amerického prezidenta Billa Clintona (77) v prezidentských voľbách v roku 2000 proti republikánovi Georgovi W. Bushovi (77) priviedla rozhovory na mŕtvy bod.

Počas tejto prechodnej fázy Clinton už zjavne nebol pripravený robiť také ďalekosiahle rozhodnutia velenia. Pre Broka to bolo fatálne rozhodnutie: „Ak by bolo rozhodnutie iné, 11. september 2001 by sa pravdepodobne nestal.“

Viac o téme: Usáma bin LádinDvojičky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu