Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Veliteľ izraelskej armády schválil ďalšie plány vo vojne proti Hamasu v Pásme Gazy

Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy.
Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy. (Zdroj: TASR/AP/Maya Alleruzzo)

TEL AVIV - Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi schválil plány pokračovania vojny v Pásme Gazy, oznámila v nedeľu večer armáda. Podľa izraelských médií zahŕňajú aj operáciu v meste Rafah. Informuje o tom agentúra DPA.

Halevi "schválili ďalšie kroky", uviedol armádny hovorca Daniel Hagari. Podľa verejnoprávnej televízie Kan je súčasťou plánov vojenská operácia v Rafahu na juhu Pásma Gazy pri hranici s Egyptom. Evakuáciu civilného obyvateľstva tam údajne možno očakávať v krátkom čase.

archívne video

Zbraňový priemysel Hamasu v centre Gazy – nad zemou aj pod zemou (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Spojenci Izraela dôrazne varujú pred ofenzívou v Rafahu, pretože tam našli útočisko státisíce Palestínčanov, ktorí utiekli pred bojmi v iných častiach Pásma Gazy. Izrael však pokladá operáciu v Rafahu za potrebnú na zničenie zvyšných jednotiek palestínskej islamistickej organizácie Hamas. Tvrdí, že inak možno očakávať oživenie Hamasu.

Hovorca izraelskej armády sa v nedeľu prihovoril aj rukojemníkom, ktorých Hamas zadržiava v Gaze. "Budeme bojovať, pokým neprídete domov," povedal s tým, že príbuzní rukojemníkov sú v neznesiteľnej situácii a na oslobodenie ich milovaných sa urobí všetko.

Viac o téme: VojnaArmádaPlányIzraelGazaHamasHerci Halevi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu