Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Policajti v Johannesburgu po sebe strieľali!

JOHANNESBURG - Štrajkujúci policajti začali strieľať na svojich kolegov z Južnej Afriky po tom, ako sa im národné poriadkové sily pokúsili zabrániť v zablokovaní ciest do Johannesburgu.

Vo štvrtok o tom informoval hovorca polície. Šéf tlačového oddelenia policajných odborov však poprel, že by demonštranti použili proti poriadkovým silám ostré náboje a označil to za "policajnú propagandu".

K stretu došlo počas toho, ako národné poriadkové sily vypálili gumové projektily na svojich štrajkujúcich kolegov, informoval riaditeľ Juhoafrickej policajnej služby Eugene Opperman. "Členovia metropolitnej polície včera blokovali hlavné cesty do Johannesburgu a spôsobili vážne dopravné problémy," povedal.

Štrajkujúci následne odmietli výzvy na to, aby sa rozišli. "Opätovali paľbu ostrými nábojmi, my sme však na ňu neodpovedali použitím ostrej munície. Vypálili sme na nich len gumové projektily." Ako dodal, sedem miestnych policajných dôstojníkov sa pri incidente zranilo a v súčasnosti sa proti páchateľom vedie vyšetrovanie pre podozrenie z pokusu o vraždu.

Regionálny predstaviteľ Juhoafrických pracovných odborov Vincent Vena označil verziu národnej polície za "lož". "Ak by naši členovia vypálili ostré náboje na členov poriadkovej polície, spôsobilo by to 'potoky krvi'," povedal Vena.

Viac ako 500 policajtov od stredy protestuje pred policajným sídlom v Johannesburgu a blokuje hlavné cesty v okolí mesta s cieľom upriamiť pozornosť na svoje požiadavky týkajúce sa predovšetkým zvýšenia platov. Johannesburg je považovaný za jednu z najkriminálnejších metropol sveta. V celej JAR sa denne udeje asi 50 vrážd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu