Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE Ukrajina zostrelila ruský strategický bombardér: VIDEO Moskva to označila za technickú poruchu

Ukrajinská armáda zasiahla prvákrát od začiatku vojny ruský Tupolev Tu-22M3
Ukrajinská armáda zasiahla prvákrát od začiatku vojny ruský Tupolev Tu-22M3 (Zdroj: X/KyivPost)

KYJEV – Vojna na Ukrajine sa v poslednom období nevyvíja podľa plánov armády, ktorá bráni svoju vlasť. Aj menšie zásahy nepriateľa však zdvíhajú morálku ukrajinských vojakov. V dnešných ranných hodinách sa podarilo odstaviť ruské nadzvukové lietadlo a prekaziť tak plánovaný útok Rusov nad ukrajinským územím.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 783 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Vzdušné ozbrojené sily Ukrajiny spoločne s hlavným riaditeľstvom v Kyjeve oznámili, že ukrajinským jednotkám sa podarilo dnes ráno (19. apríl 2024) zasiahnuť a zničiť ruský strategický bombardér dlhého doletu Tu-22M3. Tieto typy lietadiel sú nosičmi riadených striel Ch-22. Uvádza to Ukrajinska Pravda s odvolaním sa na príspevok veliteľa vzdušných síl, generálporučíka Mykolu Oleščuka. 

"Protilietadlové raketové jednotky vzdušných síl v spolupráci s hlavným riaditeľstvom zničili po prvý raz strategický bombardér dlhého doletu Tu-22M3, nosič riadených striel Ch-22, ktorý ruskí teroristi používajú pri útokoch na ukrajinské mestá," vyjadril sa veliteľ vzdušných síl na Telegrame. 

Zasiahli aj dve rakety 

Ukrajinskej protivzdušnej obrane sa okrem toho malo podariť po prvýkrát zasiahnuť aj dve rakety Ch-22. Rusi ich celkovo vypustili šesť, no ukrajinské velenie považuje aj toto za úspech. "Ukrajina potrebuje väčší počet systémov protiraketovej obrany aj viac munície, aby sme dokázali lepšie ochrániť frontové línie pred ruským terorizmom," uviedol Oleščuk. 

Nepriateľské lietadlo Tu-22M3 bolo zostrelené vo vzdialenosti asi 300 kilometrov od Ukrajiny rovnakými prostriedkami, aké predtým zasiahli ruské radarové lietadlo dlhého dosahu Beriev A-50. "V dôsledku poškodenia sa mohol bombardér zrútiť v blízkosti Stavropolu. Prvýkrát počas vojny sa podarilo Ukrajine zostreliť podobný typ lietadla. Ďalšie lietadlo, ktoré ho nasledovalo, bolo nútené sa otočiť. V konečnom dôsledku neboli nad Ukrajinou vypálené všetky rakety," uviedol poradca ukrajinského ministra obrany Anton Geraščenko. 
 

Ruská federácia odpaľuje rakety Ch-22 Burja z Tupolevov Tu-22M3. Bombardéry majú leteckú základňu na letisku Mozdok pri Stavropole v Severnom Osetsku.  

Piloti sa katapultovali

Agentúra Interfax s odkazom na ruské ministerstvo obrany uviedla, že bombardér Tu-22M3 sa mal po splnení misie vracať v piatok 19. apríla na základňu. Incident považuje za nehodu a Moskva ho označila za technickú chybu. "Piloti sa katapultovali. Troch členov posádky evakuoval pátrací a záchranný tím. Po jednom pilotovi sa naďalej pátra. Na palube nadzvukového lietadla nebola žiadna munícia. Stroj spadol v opustenej oblasti, pričom na zemi nevznikli žiadne škody," uviedol ruský rezort obrany. 

Viac o téme: ZásahRaketyBombardérRuskoTupolevTu-22M3Vojna na UkrajineCh-22Burja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu