Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Peking v reakcii na Bidenove kritické vyjadrenia obvinil USA z pokrytectva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Čínske ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je "xenofóbna" a "podvádza" v oblasti obchodu. Informuje o tom agentúra AFP.

"Chcel by som sa ho spýtať: hovoríte o Číne alebo o samotných Spojených štátoch?" povedal hovorca čínskeho rezortu diplomacie Lin Ťien v reakcii na Bidenove slová. Prezident USA v stredajšom prejave v rámci predvolebnej kampane v americkom štáte Pensylvánia vyzval na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník, aby ochránil amerických výrobcov pred lacným dovozom. Je to podmienené zisteniami, či Peking používa praktiky narúšajúce hospodársku súťaž.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Nesúťažia, ale podvádzajú. Podvádzajú a my sme videli škody tu v Amerike," uviedol 81-ročný Biden v sídle odborového zväzu United Steelworkers v Pittsburghu. Dodal, že čínske oceliarske spoločnosti "sa nemusia obávať o zisk, pretože čínska vláda ich vo veľkej miere dotuje".

"Sú xenofóbni... Majú skutočné problémy. Nechcem bojovať s Čínou, chcem konkurenciu - ale spravodlivú konkurenciu," zdôraznil šéf Bieleho domu. Americká ministerka financií Janet Yellenová počas nedávnej návštevy Číny povedala, že Washington "nebude akceptovať" situáciu, keď podhodnotený čínsky tovar zaplaví globálny trh a poškodí priemysel inde vo svete.

Viac o téme: USAČínaPokrytectvoJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu