Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Cez Taiwanský prieliv preletelo prieskumné lietadlo amerických námorných síl

Cez Taiwanský prieliv preletelo prieskumné lietadlo amerických námorných síl Zobraziť galériu (2)
Cez Taiwanský prieliv preletelo prieskumné lietadlo amerických námorných síl (Zdroj: Flightradar24)

PEKING - Prieskumné lietadlo amerických námorných síl preletelo v stredu cez Taiwanský prieliv. Stalo sa tak len niekoľko hodín po spoločných rokovaniach amerického a čínskeho ministra obrany, počas ktorých Peking varoval Washington pred citlivosťou záležitostí spojených s Taiwanom. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Čína si robí nároky na Taiwan s demokratickou vládou a tvrdí, že má nad Taiwanským prielivom jurisdikciu. To však odmietajú Taiwan i Spojené štáty, podľa ktorých ide o medzinárodné vody.

archívne video

Nové startupy a spoločnosti budú môcť využívať technológie, ktoré ku nám budú prúdiť aj práve z Taiwanu (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Siedma flotila amerického vojenského námorníctva uviedla, že prieskumné lietadlo P-8A Poseidon, ktoré sa používa aj pri protiponorkových misiách, preletelo nad Taiwanským prielivom v medzinárodnom vzdušnom priestore.

"Pôsobením v Taiwanskom prielive v súlade s medzinárodným právom Spojené štáty presadzujú plavebné práva a slobody pre všetky krajiny," uviedli námorné sily USA vo vyhlásení. Let mal podľa nich tiež demonštrovať záväzok Spojených štátov voči "slobodnému a otvorenému indo-pacifickému regiónu.

Čína sa k záležitosti bezprostredne nevyjadrila. V decembri, keď Spojené štáty ohlásili posledný prelet Poseidonu nad prielivom, čínska armáda uviedla, že vyslala stíhačky, aby americké lietadlo monitorovali a varovali.

Prelet sa uskutočnil krátko po stretnutí predstaviteľov USA a Číny

K najnovšiemu preletu amerického Poseidonu prišlo krátko po tom, čo šéf Pentagónu Lloyd Austin hovoril so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Išlo o prvé rokovanie medzi ministrami obrany USA a Číny za viac než rok.

"Čínska armáda nikdy nedovolí, aby nejaké aktivity taiwanských separatistov a vonkajší tichý súhlas a podpora boli nekontrolované," uviedol Tung počas rokovaní. Spojené štáty sú najdôležitejším medzinárodným podporovateľom Taiwanu a jeho dodávateľom zbraní napriek tomu, že to neustále narúša americko-čínske vzťahy a Washington nemá s Taiwanom oficiálne diplomatické styky.

Americké vojenské lode sa plavia cez Taiwanský prieliv asi raz mesačne. Taiwan odmieta nároky Číny a tvrdí, že len Taiwančania môžu rozhodnúť o budúcnosti ostrova. Peking pritom nikdy nevylúčil použitie sily v rámci svojich snáh o ovládnutie Taiwanu.

Viac o téme: USATaiwanAmerické námorníctvoPrieskumné lietadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu