Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

TÁTO krajina je ako vo zveráku: Hrozby z viacerých strán! Domáci sa už pripravujú na najhoršie, kupujú si ATÓMOVÉ KRYTY

Obyvatelia Tokia kupujú vo veľkom atómové kryty. Zobraziť galériu (2)
Obyvatelia Tokia kupujú vo veľkom atómové kryty. (Zdroj: YouTube/ FRANCE 24 English)

TOKIO - Obyvatelia japonských ostrovov sa obávajú, že v ich regióne môže nastať podobná situácia, aké sa v súčasnosti odohrávajú na Ukrajine a Blízkom východe. Situácia medzi Severnou a Južnou Kóreou naďalej eskaluje, pričom ostrov Taiwan v južnejšej časti Ázie je stále obklopený čínskymi loďami. Japonci sa chcú pripraviť na možné prelomenie situácie, kedy by už nasledovala vojna, prípadne jadrový útok.

archívne video

Severná Kórea pripavená na vojnu

Japonský národ si veľmi dobre uvedomuje, že z dvoch strán mu hrozí nebezpečenstvo rozpútania vojnového konfliktu. Severná Kórea sa dostáva do čoraz väčších sporov s Južnou, pričom situácia okolo ostrovu Taiwan tiež nevyzerá najlepšie. V dôsledku rozpútania vojny na Ukrajine vo februári 2022 a bojov medzi Hamasom a Izraelom od októbra minulého roku sa Japonci cítia viac ohrození.

Kryty na predaj 

Navyše tu ešte stále doznievajú strašné dôsledky z roku 1945, keď USA zhodila na Japonsko dve atómové bomby. V neposlednom rade je to samotná Severná Kórea, ktorá za posledné roky vystrelila smerom na Japonsko hneď niekoľko rakiet. Z tohto dôvodu sa pustilo domáce obyvateľstvo do kúpy a výstavby krytov. Ako uvádza France 24, nie je to lacná záležitosť. Atómový kryt pre 5-člennú rodinu stojí takmer tri milióny jenov.

"V prípade vypustenia atómovej bomby sa môže rádioaktívny mrak šíriť naprieč celým územím. Mnoho Japoncov bude v takom prípade vystavených radiačnému žiareniu. Vnútri bunkra budú ale v bezpečí," vyjadril sa pre The Japan Times zástupca spoločnosti Nao Engineering, Yoshimitsu Koyano, ktorý už niekoľko rokov predáva kryty Crisis-1. 

Problémoví aktéri

Japonsko má dlhodobo nepriaznivé vzťahy s Ruskou federáciou. Keď Putin spustil na Ukrajine "špeciálnu vojenskú operáciu", Tokio sa pridalo na stranu Kyjeva. Moskva následne pohrozila ázijskej krajine použitím jadrových zbraní. Práve vtedy stúpol medzi domácim obyvateľstvom Japonska dopyt po krytoch. 

Kim Čong un a Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
Kim Čong un a Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File)

Ďalší problém je už spomínaná Severná Kórea. Jej vodca Kim Čong-un považuje Japonsko za jedného z najväčších nepriateľov. Nervozita na strane Tokia stúpa aj v dôsledku opakovaného testovania balistických rakiet, ktoré Kim vypúšťa smerom na japonské ostrovy. Vo februári tohto roku dopadla dokonca jedna z rakiet v blízkosti výlučnej ekonomickej zóny Japonska. 

Dostupné pre civilistov 

Japonské The Japan News koncom januára tohto roku informovali, že Tokio chce vo veľmi blízkej dobe začať s budovaním podzemných krytov, ktoré by boli dostupné pre obyvateľov hlavného mesta. Malo by sa tu nachádzať všetko pre každodenný život – potraviny, možnosti každodennej hygieny, ventilácia, komunikačné zariadenia aj núdzové zdroje energie. 

Do výstavby by sa mal zapojiť štát aj súkromný sektor. Rovnako to platí aj v prípade financovania celého projektu. Japonsko síce disponuje tisíckami atómových krytov, no sú tu obavy, že v prípade skutočnej hrozby by neposkytovali potrebnú ochranu. 

Viac o téme: BezpečnosťVojnaHrozbaRuskoJaponskoSeverná KóreaTokioAtómový krytObyvazeľstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu