Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Fico, Topolánek a Merkelová spomínali na Pražskú jar

Premiér SR Robert Fico, prezident Bundestagu Norbert Lammert a premiér ČR Mirek Topolánek na výstave s názvom
Premiér SR Robert Fico, prezident Bundestagu Norbert Lammert a premiér ČR Mirek Topolánek na výstave s názvom "Tváre Pražskej jari" v Berlíne

BRATISLAVA - Pražskú jar si v Berlíne pripomenuli predseda vlády SR Robert Fico spolu s českým premiérom Mirkom Topolánkom a nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Premiéri spolu s prezidentom Bundestagu Norbertom Lammertom otvorili výstavu s názvom "Tváre Pražskej jari. Rok 1968 v československej fotografii".

Pri otvorení výstavy Fico vyzdvihol osobu Alexandra Dubčeka ako politika, ktorý vrátil skostnatenému režimu ľudskú tvár. Pripomenul, že jeho úsmev obletel celý svet. Podľa Topolánka motívom výstavy je sloboda. Zdôraznil však, že v roku 1968 išlo o zmenu, ktorá znamenala menšiu neslobodu a nie slobodu.

Pripomenul tiež, že na začiatku Pražskej jari bol frakčný boj v komunistickej strane. Tento proces však prerástol do všeľudového hnutia.

To vyjadrovalo nie túžbu po demokratizácii, ale demokracii. Podľa neho keby nedošlo k brutálnemu vonkajšiemu zásahu, prišlo by aj k slobodným voľbám.

"Pražská jar je spoločným dedičstvom Čechov a Slovákov," uviedol Topolánek, ktorý sa zároveň poďakoval Nemcom za prijímanie Čechov a Slovákov, ktorí utekali pred totalitou.

Na Pražskú jar si spomína aj Angela Merkelová. V tom období bola na dovolenke v Krkonošiach. "Cítili sme hanbu, že NDR poskytla logistickú podporu sovietskym vojskám," uviedla Merkelová na spoločnej tlačovej besede s Ficom a Topolánkom.

Hlavnými iniciátormi a organizátormi pripomienky výročia boli slovenské a české veľvyslanectvo v NSR. Hlavným cieľom spomienkového podujatia je upriamiť pozornosť nemeckej verejnosti a politických kruhov na 40. výročie Pražskej jari a z pohľadu Slovenska sa prihlásiť k tomuto výročiu ako k udalosti, ktorá mala výrazný vplyv na ďalší vývoj vo vtedajšej rozdelenej Európe.

V rámci spomienkového podujatia sa za prítomnosti Angely Merkelovej, Roberta Fica a Mirka Topolánka v Berlínskom koncertnom dome (Konzerthaus Berlin) dnes večer uskutoční slávnostný koncert, na ktorom sa predstavia operné sólistky Gabriela Beňačková a Eva Urbanová v sprievode Českého národného symfonického orchestra pod taktovkou šéfdirigenta opery Slovenského národného divadla Rastislava Štúra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu