Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Izrael odpovie na útok Iránu, tvrdí veliteľ izraelskej armády

Izraelskí vojaci v Gaze Zobraziť galériu (3)
Izraelskí vojaci v Gaze (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

TEL AVIV - Izrael odpovie na víkendový raketový útok Iránu, vyhlásil v pondelok veliteľ izraelskej armády Herci Halevi.

archívne video

Hovorca IDF vysvetľuje kroky, ktoré podnikajú, aby pomohli medzinárodným organizáciám distribuovať humanitárnu pomoc civilistom v Gaze. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:50 Masívny dronový a raketový útok Iránu na Izrael bol "veľkolepým a trápnym neúspechom", uviedol v pondelok Biely dom. S týmto vyhlásením prišiel deň po tom, čo americké jednotky pomohli Izraelu zostreliť väčšinu rakiet a bezpilotných lietadiel vypálených Teheránom.

21:15 Izrael odpovie na víkendový raketový útok Iránu, vyhlásil v pondelok veliteľ izraelskej armády Herci Halevi. Halevi uviedol, že Izrael stále zvažuje svoje kroky. Dodal však, že na iránsky útok raketami a dronmi "bude reagovať". Povedal to počas návštevy leteckej základne Nevatim, ktorá podľa Tel Avivu utrpela pri iránskom útoku ľahké škody.

18:51 Belgicko si v pondelok predvolalo iránskeho veľvyslanca. Pridalo sa tak k ďalším krajinám EÚ, ktoré k takémuto kroku pristúpili, aby tak protestovali proti víkendovému raketovému a dronovému útoku Iránu na Izrael a vyzvali Teherán na zdržanlivosť.

17:40 Líder izraelskej opozície Jair Lapid vyzval ministrov vlády národnej jednoty Bennyho Ganca a Gadiho Eizenkota, aby pomohli zosadiť vládu premiéra Benjamina Netanjahua. Lapid tvrdí, že v novej koalícii by títo politici mali väčší vplyv.

17:30 Spojené štáty si neželajú zhoršenie vzťahov s Iránom, ale zároveň budú pokračovať v obrane Izraela. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken to v pondelok vyhlásil po víkendovom útoku Teheránu na Izrael

16:57 Izraelská armáda v pondelok potvrdila zranenie svojich vojakov na libanonskom území. Ako uviedla armáda predtým, štyria izraelskí vojaci boli zranení pri nočnom výbuchu v oblasti severnej hranice. Vtedy však neuviedla, na ktorej strane hranice k incidentu došlo.

16:53 Izrael sa údajne rozhodol odložiť dlho očakávanú inváziu svojej armády do mesta Rafah na juhu palestínskeho Pásma Gazy. Odklad súvisí s útokom na Izrael, ktorý v noci na nedeľu podnikla iránska armáda. V pondelok o tom informoval denník The Times of Israel (TOI).

Podľa americkej spravodajskej televízie CNN mala izraelská armáda v pondelok začať vydávať príkazy na evakuáciu ľudí z Rafahu. Tieto plány však už údajne nie sú prioritou. Rovnakú správy priniesol aj izraelský verejnoprávny telerozhlas KAN. Strana Jednota (Likud) premiéra Benjamina Netanjahua však tieto tvrdenia poprela, doplnil TOI.

16:49 Česko si v pondelok predvolalo iránskeho veľvyslanca, dôvodom je víkendový útok Iránu na Izrael. Podľa českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského Teherán útokom prekročil všetky hranice a iránsky režim cielene ohrozuje bezpečnostnú situáciu v regióne.

16:42 Úspech Izraela a jeho spojencov, ktorým sa v noci na nedeľu vo veľkej miere podarilo zmariť masívny útok iránskych rakiet a dronov, naznačuje, čo by Ukrajina mohla dosiahnuť proti ruským vzdušným útokom, ak by mala väčšiu podporu od svojich partnerov. V reakcii na najnovší vývoj na Blízkom východe to v pondelok podľa agentúry AP uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba
Zobraziť galériu (3)
Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

15:27 Nemecko si v pondelok predvolalo iránskeho veľvyslanca. K takémuto kroku pristúpilo deň po tom, ako si Teherán predvolal nemeckého, francúzskeho a britského veľvyslanca v súvislosti s reakciou ich krajín na iránsky raketový a dronový útok na Izrael.

15:10 Proiránske šiitské hnutie Hizballáh sa prihlásilo k nastraženiu niekoľkých výbušných zariadení, z ktorých jedno pri výbuchu spôsobilo zranenia skupine izraelských vojakov pohybujúcich sa údajne už na území Libanonu.

13:41 Iránske ministerstvo zahraničných vecí odôvodnilo zadržanie kontajnerovej lode MSC Aries, ku ktorému došlo v sobotu v blízkosti Hormuzského prielivu, porušením zákonov v námornej plavbe. Správu priniesla v pondelok agentúra DPA.

13:27 Izrael musí pri zvažovaní svojej reakcie na masívny vzdušný útok Iránu dodržiavať medzinárodné právo, vyhlásila v pondelok nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry DPA.

"Právo na sebaobranu znamená obranu proti útoku. Odveta nie je kategóriou medzinárodného práva," povedala Baerbocková v odpovedi na otázku novinára, či má Izrael právo na odvetu.

13:12 Blízky východ sa ocitol na okraji útesu, vyhlásil v pondelok šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Zároveň vyzval na deeskaláciu konfliktu medzi Izraelom a Iránom, informuje o tom správa z agentúry Reuters.

"Sme na okraji útesu a musíme sa odtiaľ dostať preč," uviedol Borrell pre španielsku rozhlasovú stanicu Onda Cero. "Musíme stúpiť na brzdy," dodal.

12:34 V Pásme Gazy zomrelo od októbra takmer 34-tisíc Palestínčanov kvôli vojne, ktorú tam v odvete za teroristický útok Hamasu vedie s týmto hnutím Izrael. Informovali o tom dnes podľa AFP tamojšie úrady ovládané Hamásom. Počty nemožno nezávisle overiť a časť z nich tvoria bojovníci Hamasu, väčšina z obetí sú ale civilisti, z veľkej časti ženy a deti. Niektorí zomreli aj pre nedostatok potravín a liekov, z ktorého humanitárne organizácie, úrady OSN a viaceré krajiny obviňujú Izrael.

12:14 Rusko je mimoriadne znepokojené eskaláciou napätia na Blízkom východe a vyzýva všetky krajiny v regióne na zdržanlivosť, uviedol dnes podľa ruskej štátnej agentúry TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Reagoval tak na sobotňajší vzdušný útok Iránu proti Izraelu. Rusko, ktoré už vyše dva roky vedie rozsiahlu vojenskú agresiu proti Ukrajine, je v prípade situácie na Blízkom východe podľa Peskovho "výlučne pre politické a diplomatické" urovnanie.

12:03 Irán vyzval v pondelok Západ, aby "ocenil" jeho zdržanlivosť voči Izraelu v posledných mesiacoch. Teherán tak spravil po nedeľnom útoku na Izrael, ktorým reagoval na nálet na iránske veľvyslanectvo v sýrskom Damasku pripisovaný Izraelu. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zvolal na dnes na 13:00 SELČ ďalšie zasadnutie svojho vojnového kabinetu, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z izraelskej vlády. Izraelský vojnový kabinet je užší vládny orgán, ktorého ostatní ministri splnomocnili rozhodnúť o prípadnej reakcii na rozsiahly víkendový dronový a raketový útok Iránu proti Izraelu.

11:17 Francúzsko, Nemecko a Británia dnes varovali Irán pred ďalším útokom na Izrael. Podľa nemeckého kancelára Olafa Scholze by Izrael zároveň mal vidieť víťazstvo v úspešnej obrane proti víkendovým iránskym vzdušným úderom a nemal by svoju reakciu ďalej stupňovať. Podobne sa vyjadrili aj francúzsky prezident Emmanuel Macron a britský minister zahraničia David Cameron, ktorí varovali pred eskaláciou násilia na Blízkom východe. Francúzsko a Británia sa vojensky podieľali na obrane Izraela proti rozsiahlemu iránskemu vzdušnému úderu.

11:06 Iránske letiská v pondelok obnovili prevádzku po dočasnom prerušení z dôvodu víkendového útoku Iránu na Izrael. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním na iránsku štátnu tlačovú agentúru IRNA.

Letová prevádzka na Medzinárodnom letisku imáma Chomejního v Teheráne bola obnovená o 6.00 h miestneho času (4.30 h SELČ), napísala IRNA. Dodala, že ďalšie letiská v krajine vrátane Tabrízu na severozápade, Mašhadu na severovýchode a Širázu na juhu "fungujú podľa harmonogramu".

10:27 Víkendový útok na Izrael je pre Irán "dvojitou prehrou", pretože nespôsobil Izraelu škody a odhalil svetu škodlivý vplyv Iránu na Blízkom východe. Vyhlásil to v pondelok v rozhovore pre spravodajskú televíziu Sky News britský minister zahraničných vecí David Cameron.

9:39 Francúzsko pomôže urobiť všetko pre to, aby zabránilo "požiaru" na Blízkom východe po bezprecedentnom dronovom a raketovom útoku Iránu na Izrael. Vyhlásil to v pondelok francúzsky prezident Emmanuel Macron, informuje o tom správa z agentúry AFP.

9:32 Francúzsko a Británia uznávajú právo Izraela na sebaobranu, židovský štát by však podľa nich nemal svoju reakciu voči Iránu vystupňovať, aby nedošlo k ďalšiemu rozšíreniu konfliktu na Blízkom východe. Podľa agentúry Reuters to dnes vo svojich oddelených vyhláseniach uviedli francúzsky prezident Emmanuel Macron a britský minister zahraničia David Cameron. Tak Francúzsko, ako aj Británia sa v noci zo soboty na nedeľu vojensky podieľali na obrane Izraela proti rozsiahlemu iránskemu vzdušnému úderu.

9:20 Ceny ropy sa dnes znižujú po tom, čo víkendový útok Iránu na Izrael spôsobil iba obmedzené škody. Severomorská ropa Brent okolo 9: 00 SELČ vykazovala pokles o zhruba 0,6 percenta, zostúpila tak pod 90 dolárov za barel. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) v rovnakom čase strácala zhruba 0,7 percenta a nachádzala sa blízko 85 dolárov za barel.

8:58 Americké sily zostrelili v sobotu a v nedeľu vyše 80 útočných dronov a najmenej šesť balistických rakiet vypálených z Iránu a Jemenu na Izrael. Oznámilo to v pondelok Ústredné velenie armády Spojených štátov (CENTCOM), informuje o tom správa z agentúry Reuters.

8:18 Armáda oznámila, že v pondelok sa po celom Izraeli opäť otvoria školy po tom, čo bolo nariadené ich zatvorenie v dôsledku bezprecedentného víkendového leteckého útoku Iránu. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

7:26 Palestínske radikálne hnutie Hamas predstavilo sprostredkovateľom protinávrh k dohode o rukojemníkoch v rámci nepriamych vyjednávaní týkajúcich sa vojny v Pásme Gazy. V noci na pondelok to uviedol izraelský denník Haarec, informuje o tom správa z agentúry DPA.

6:46 Iránsky útok na Izrael dostal Blízky východ na pokraj katastrofy, ľudia v regióne čelia skutočnej hrozbe ničivého konfliktu, povedal na rokovaní Bezpečnostnej rady OSN generálny tajomník svetovej organizácie António Guterres. On aj ďalší diplomati volali po zdržanlivosti, zatiaľ čo izraelský predstaviteľ nevylúčil odvetu a s iránskym veľvyslancom si vymenil obvinenia z terorizmu.

6:44 Americký prezident Joe Biden a šéf americkej diplomacie Antony Blinken v noci na dnes telefonicky hovorili o iránskom útoku na Izrael s predstaviteľmi blízkovýchodných krajín vrátane Jordánska, Saudskej Arábie či Egypta. Regionálne veliteľstvo amerických ozbrojených síl CENTCOM dnes uviedlo, že cez víkend zneškodnilo viac ako 80 dronov a najmenej šesť balistických rakiet vypálených k Izraelu z Iránu a Jemenu.

6:40 Turecko v nedeľu po bezprecedentnom útoku Iránu na Izrael vyzvalo všetky strany, aby sa zdržali ďalšej eskalácie, ktorá by podľa Ankary mohla vyústiť do vojny v regióne. Píše o tom agentúra AFP.

6:38 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres vyzval v nedeľu na "maximálnu zdržanlivosť" v súvislosti s útokom Iránu na Izrael, ku ktorému došlo v priebehu víkendu. "Ani región, ani svet si nemôže dovoliť ďalšiu vojnu," uviedol Guterres na mimoriadnom zasadaní Bezpečnostnej rady OSN. Informuje o tom agentúra AFP.

6:36 Francúzsko v nedeľu potvrdilo, že bolo zapojené do obrany vzdušného priestoru Izraela v čase, keď na túto krajinu v noci na nedeľu zaútočil Irán viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami. Informuje o tom spravodajská stanica Sky News.

6:34 Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilan Erdan v nedeľu vyzval Bezpečnostnú radu OSN (BR OSN), aby uvalila "všetky možné sankcie" na Irán po bezprecedentnom útoku islamskej republiky na Izrael. Informuje agentúra AFP.

"Rada dnes (v nedeľu) musí konať (a) odsúdiť Irán pre jeho teror," povedal Erdan na pôde bezpečnostnej rady. Zároveň vyzval členské krajiny na "uvalenie všetkých možných sankcií na Irán, kým nebude príliš neskoro".

6:32 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyzvala v nedeľu na prísnejšie sankcie voči Iránu po jeho priamom, bezprecedentnom útoku dronmi a raketami na Izrael. Informuje agentúra DPA. Ako šéfka nemeckej diplomacie pripomenula, sankcie sú v hre už aj v súvislosti s dronmi iránskej výroby, ktoré používa Rusko pri útokoch na Ukrajine.

6:30 Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v nedeľu kategoricky odmietla tvrdenia tureckých, jordánskych a irackých predstaviteľov, podľa ktorých Irán 72 hodín pred masívnym dronovým a raketovým útokom na Izrael varoval Spojené štáty, čo umožnilo vyhnúť sa veľkému počtu obetí. Informuje o tom stanica Sky News.

Izrael bráni Európu pred "iránskou ríšou zla", tvrdé Herzog

"Sme tu, aby sme Európu chránili pred touto ríšou zla, a prišiel čas na to, aby sa to ujasnilo," povedal Herzog v spomenutom rozhovore, vyplýva z vyhlásenia tlačového úradu izraelskej vlády. "Posledná vec, o ktorú sa Izrael v tomto regióne od svojho vzniku snaží, je ísť do vojny - my chceme mier," vyhlásil Herzog pre Sky News.

archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Teherán však podľa neho "šíri zmätok, teror a nestabilitu po celom svete" a "najmä v našom regióne", dodal. "Je načase, aby svet čelil tejto ríši zla v Teheráne, a objasnil iránskemu režimu, že to nemôže prejsť, že je to neprijateľné," uviedol ďalej izraelský prezident.

Herzog zároveň odsúdil aj Iránom podporované milície húsiov v Jemene, ktorí podľa neho prispievajú k vyšším výdavkom na živobytie na celom svete tým, že útočia na obchodné lode v Červenom mori. Spojil tiež Irán s vojnou, ktoré vedie Rusko na Ukrajine a pripomenul, že sú v nej používané drony iránskej výroby, cituje DPA.

Irán len využil svoje právo na sebaobranu, tvrdí Iravání

Iránsky veľvyslanec pri OSN Amír Saíd Iravání v nedeľu na pôde Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) uviedol, že Teherán pri svojom bezprecedentnom útoku na Izrael "využil svoje právo na sebaobranu", informuje agentúra AFP.

"Bezpečnostná rada... zlyhala vo svojej povinnosti udržať medzinárodný mier a bezpečnosť" po tom, čo Izrael skôr tento mesiac zjavne zaútočil na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask, vyhlásil Iravání.

Teherán preto podľa neho "nemal inú možnosť", len reagovať, dodal s tým, že jeho krajina "nechce eskaláciu alebo vojnu", bude však odpovedať na každú "hrozbu alebo agresiu", cituje AFP. Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan predtým vyzval bezpečnostnú radu, aby na Irán v súvislosti s útokom na Izrael uvalila "všetky možné sankcie".

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami, informovala izraelská armáda. Izraelu a jeho spojencom, vrátane USA či Británie, sa podarilo zostreliť až 99 percent z nich. Bezprecedentný útok bol podľa Teheránu odvetu za zmienený Izraelu pripisovaný nálet na iránske veľvyslanectvo v sýrskom Damasku aj iné "zločiny" vrátane vojny proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy. O mimoriadne zasadanie bezpečnostnej rady v tejto súvislosti požiadal v nedeľu Izrael.

Viac o téme: VojnaIránIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu