Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Izraelskí osadníci vtrhli do dediny v Predjordánsku: Spustili paľbu, podpaľovali domy a autá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

JERUZALEM - Izraelskí osadníci v piatok vtrhli do palestínskej dediny na okupovanom Západnom brehu Jordánu, kde spustili paľbu, podpaľovali domy a autá. O život prišiel podľa palestínskych úradov jeden Palestínčan a ďalších 25 utrpelo zranenia.

Izraelská organizácia na ochranu ľudských práv Ješ din (Zákon existuje) uviedla, že Izraelčania pátrali po nezvestnom 14-ročnom chlapcovi. Izraelská armáda oznámila, že pátranie po tomto mladistvom pokračovalo aj po zásahu v dedine, ktorá sa nachádza v okolí mesta Ramalláh.Na videách zverejnených na sociálnej sieti X je možné pozorovať dym stúpajúci z horiacich áut a počuť streľbu. Palestínske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že do nemocnice priviezli jedného mŕtveho muža a ďalších 25 ošetrili.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Nový palestínsky premiér Muhammad Mustafa piatkový útok v dedine odsúdil. Predstavitelia USA vrátane prezidenta Joea Bidena opakovanie vyjadrili znepokojenie v spojitosti s prejavmi násilia zo strany osadníkov voči Palestínčanom na Západnom brehu Jordánu, pripomína AP. Dodáva, že napätie na tomto území sa vystupňovalo, odkedy vlani v októbri vypukol konflikt medzi Izraelom a hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Izraelské sily už predtým v piatok na Západnom brehu Jordánu zabili dvoch Palestínčanov, vrátane jedného príslušníka hnutia Hamas, pripomína AP. Palestínske zdravotnícke úrady uvádzajú, že od začiatku konfliktu medzi Izraelom a hnutím Hamas prišlo na tomto území (Predjordánsko) o život viac než 460 Palestínčanov.

Izrael okupuje Západný breh Jordánu a východný Jeruzalem od Šesťdňovej vojny v roku 1967. Dnes tam vo viac ako 200 osadách žije viac než 600.000 Izraelčanov.

Viac o téme: IzraelZápadný breh Jordánu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu