Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čína odmieta výstupy z Bidenovho summitu s Japonskom a Filipínami

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

PEKING - Čína v piatok kritizovala Spojené štáty, Japonsko a Filipíny, pričom obhajovala svoje vlastné kroky v Juhočínskom mori ako "primerané a zákonné". Reagovala tak na schôdzku najvyšších predstaviteľov týchto troch krajín vo Washingtone, na ktorej sa americký prezident Joe Biden zaviazal brániť Filipíny pred akýmkoľvek útokom v Juhočínskom mori. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Čína sa rozhodne stavia proti manipulatívnej blokovej politike týchto krajín," uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning. Kritizovala tiež ich údajné kroky narúšajúce strategickú bezpečnosť a záujmy iných štátov.

archívne video

Situáciu na Slovensku sledujú ľudia v USA aj Kanade, hovorí Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Summit v Bielom dome sa konal po opakovaných incidentoch medzi čínskymi a filipínskymi plavidlami v spornej oblasti Juhočínskeho mora. Pred mesiacom napríklad posádka čínskej lode údajne použila voči filipínskym námorníkom vodné delo a štyroch z nich zranila.

"Rozhodne nesúhlasíme s tým, aby sa v regióne vytvárali uzavreté partie, ktoré vylučujú ostatných," povedala Mao na tlačovej konferencii.

"Japonsko a Filipíny môžu, samozrejme, rozvíjať normálne vzťahy s inými štátmi, ale do oblasti by nemali pozývať frakcionársku opozíciu a už vôbec nie zapájať sa do trojstrannej spolupráce na úkor záujmov inej krajiny," uviedla hovorkyňa a posťažovala sa na údajné špinenie Číny zo strany spomínaných štátov.

Na snímke zľava minister obrany Lloyd Austin, viceprezidentka Kamala Harrisová, minister zahraničných vecí Antony Blinken a ministerka obchodu Gina Raimondová.
Zobraziť galériu (2)
Na snímke zľava minister obrany Lloyd Austin, viceprezidentka Kamala Harrisová, minister zahraničných vecí Antony Blinken a ministerka obchodu Gina Raimondová.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more a odmieta nároky iných krajín v tomto regióne. V oblasti je preto dlhodobo napätá situácia. Medzinárodný arbitrážny súd už v roku 2016 odmietol nároky Pekingu v Juhočínskom mori. Čína sa však nezúčastnila na súdnom pojednávaní a jeho verdikt neakceptuje.

"Činnosť Číny vo Východočínskom a Juhočínskom mori je primeraná a zákonná a nedá sa jej nič vytknúť," dodala Mao.

Viac o téme: VýstupyUSAČínaJaponskoFilipínyJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu