Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čaputová v politike úplne končí! Nemá ani ambície ísť do NATO

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRUSEL - Končiaca prezidentka SR Zuzana Čaputová nemá záujem o funkciu v Severoatlantickej aliancii a ani o pôsobenie v slovenskej politike. Prezidentka to uviedla v stredu po stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Bruseli.

Čaputová bola v roku 2023 niekoľkokrát v západných médiách zmienená ako možná nástupkyňa po Stoltenbergovi, ktorý na jeseň po desiatich rokoch na čele Aliancie z tohto postu odchádza. Na otázku slovenských novinárov, či do zbierky mužských portrétov, ktorí 75 rokov šéfovali Aliancii, nepribudne aj žena a či to ona osobne nevníma ako výzvu, Čaputová priznala, že svoje životné výzvy nevníma v tomto smere.

Zuzana Čaputová o tom, že neplánuje ísť do politiky (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Bolo by však zaujímavé, keby niekedy v budúcnosti nejaká žena zasadla do nejakej významnej pozície v NATO. Po celý život hovorím, že byť ženou nie je kvalifikácia, ale ak sa u nejakej kandidátky stretnú odbornosť, skúsenosť a chuť uchádzať sa o takúto pozíciu, tak to môže byť len k prospechu veci," odkázala.

Žena sa tento rok šéfkou Aliancie pravdepodobne nestane, keďže po tom, ako sa týchto ambícií vzdala estónska premiérka Kaja Kallasová, v hre o najvyšší post v NATO zostal iba holandský premiér Mark Rutte a rumunský prezident Klaus Iohannis. Čaputová uviedla, že po 15. júni, keď jej skončí mandát, si plánuje najskôr oddýchnuť. Dodala však, že do politiky nemieri a určite plánuje zostať na Slovensku.

"Skôr potrebujem obdobie na reflexiu toho, čo som spoznala a a zažila. Nechcem zatiaľ konkretizovať svoje plány, ale môžem uistiť ľudí, ktorí šíria informácie o tom, ako idem na nejaký vysoký post a do politiky, žiadne takéto ambície momentálne nemám," opísala situáciu.

Prezidentka do Bruselu zavítala v rámci série rozlúčkových zahraničných ciest. V utorok (9. 4.) bola na návšteve Nemecka, kde sa stretla s prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom a v stredu popoludní má na programe stretnutie s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, predsedníčkou Európskeho parlamentu Robertou Metsolovou a vo večerných hodinách ju prijme predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Viac o téme: NATOZuzana ČaputováPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu